Gazdaság

Évről évre egyre vonzóbbak a magyarországi fürdőhelyek

A kitűnő eredmény elsősorban a folyamatos fürdőfejlesztéseknek és a Budapestre irányuló, növekvő turisztikai forgalomnak köszönhető

A Budapest Gyógyfürdői (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat 2019-ben több mint ötmillió vendég kereste fel, ami az előző évi forgalomhoz képest csaknem tizenhárom százalékos növekedést hozott – közölte tegnap a BGYH az MTI-vel.

Évről évre egyre vonzóbbak a magyarországi fürdőhelyek
A fürdők közül a legnagyobb forgalmat 2019-ben is a Széchenyi Gyógyfürdő bonyolította
Fotó: MH

A magyarországi fürdőhelyek az elmúlt években kiemelt figyelmet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökség által készített reklámokban, valamint az egyes országok utazás kiállításain való megjelenéskor. Valószínűleg ezek a döntések segítették elő azt a folyamatot, hogy még egy rendezvények szempontjából nem is olyan kiemelkedő évben is ilyen szép számot tudott produkálni a szektor ezen része. A sikerhez az is hozzájárul, hogy a fürdők egyre fogyasztóbarátabbak, és így egyre szélesebb vendégkört vonzanak – mondta el lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője.

A BGYH közleménye szerint a kitűnő eredmény elsősorban a folyamatos fürdőfejlesztéseknek és a Budapestre irányuló, folyamatosan növekvő turisztikai forgalomnak köszönhető. A vendégforgalom 2010-hez képest hetvenkét százalékos növekedést mutat. Kiemelik, hogy a társaság várható 2019-es bevétele meghaladja a 18,3 milliárd forintot, ami az előző évi bevételekhez képest húszszázalékos növekedés. Az elemzés szerint a fürdők kimagasló forgalmat bonyolítottak tavaly decemberben, az év utolsó hónapjában több mint négyszázharmincezer látogató érkezett ezekbe. Az összes állandó fürdő vendégforgalma közül kiemelkedett a 2018 őszén kibővült Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő, valamint a zuglói Paskál fürdő. A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő szintén beváltotta a beruházásához fűzött reményeket, a 2019 júliusában újra­nyitott fürdőt tavaly több mint százhúszezer vendég kereste fel. A fürdők közül a legnagyobb forgalmat 2019-ben is a Széchenyi Gyógyfürdő bonyolította, amely a forgalmát nyolc százalékkal növelte. A fürdő tavaly csaknem 1,8 millió vendéget fogadott, ez a BGYH össz­forgalmának több mint harmincöt százalékát teszi ki. Csak decemberben a Széchenyi fürdő napijegyes vendégforgalma majdnem tizennégy százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest. Tavaly a budapesti fürdőkben több mint négyszáz forgatócsoportot, sajtómunkatársat fogadtak a világ minden tájáról – írta meg a távirati iroda.

Tavaly októberében újabb kitüntetés érte fővárosunkat, a Lonely Planet Budapestet a világ második legjobb helyének nyilvánította ár-érték arányban. Az utazási portál legfrissebb kiadványa említi fővárosunk szecessziós épületeit, a fürdőit, a kiváló borozókat és a hangulatos kávézókat. Kónya Ádám akkor a lapunknak adott interjúban úgy nyilatkozott, a főváros egyedülál­lóan gazdag gyógy- és termálfürdőkben, de a Duna-part, a Margit-sziget, a Városliget, a budai hegyek mind felejthetetlen és tartalmas programmal kecsegtetnek. Ha valakinek ez is kevés, a környező táj természeti adottságainak hála, a várost elhagyva is remek kirándulásokat tehet, ha nyugalmat és pihenést keres.

Kapcsolódó írásaink

A fürdők turisztikai vonzerőt jelentenek

ĀA hazánkba érkező vendégek döntő többsége gyógyvizeinkre is kíváncsi, és az ott szerzett tapasztalataik nagymértékben befolyásolják az országról alkotott képet