Gazdaság

Beruházásbarát az adórendszer

A kormány segíti a hazai cégeket, tavaly technológiai korszerűsítésre és beszállítói programokra is adott költségvetési támogatást

A hazai adórendszer jelentős alapot nyújt a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) megerősödéséhez.

Beruházásbarát az adórendszer
Izer Norbert: A magyar vállalkozások 99 százaléka kkv, a nekik nyújtott kedvezmények folyamatosan növekednek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar adórendszer erőteljesen támogatja a hazai kkv-kat önálló, rájuk szabott adónemeken és kedvezményeken keresztül. Emellett rendkívüli állami források állnak rendelkezésre vissza nem térítendő támogatások részeként is – mondta tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügykért felelős államtitkára. Mint közölte, Magyarországon az 1,2 millió vállalkozás 99 százaléka kkv, és a nekik nyújtott kedvezmények évről évre növekednek. Az államtitkár a kedvező adófajták közül kiemelte a kisvállalati adót (kiva), amely véleménye szerint az Európai Unió legversenyképesebb adóneme. A kivások száma mára elérte az ötvenezret. Ennek az adónemnek alacsony a kulcsa, idén januártól 13-ról 12 százalékra csökkent, emellett beruházásbarát is. Utóbbi leginkább azért, mert ha egy vállalkozás beruházásokat valósít meg, alacsony adóalappal tud működni. A szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentésével a kiva kulcsát is fokozatosan csökkentik.

A legnépszerűbb adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), jelenleg 377 ezer ilyen vállalkozás működik az országban, míg 2016 végén még csak 175 ezer volt. A kata bevételi határa hatról 12 millió forintra emelkedett. A közvetlen adókedvezmények közé sorolta az államtitkár, hogy 2017 óta Európában itt a legalacsonyabb a társasági adó, kilenc százalék. Elmondta, hogy a fejlesztési adókedvezmény kibővítésével még több beruházás valósulhat meg Magyarországon. A kisvállalatok esetében 2021-től száz-, a közepeseknél kétszáz-, 2022-től ötven-, illetve százmillió forint lesz a fejlesztési adókedvezmény jogcímének értékhatára. Beruházás esetén 13 évig kétszázalékos kulccsal számolhatnak a cégek. Ha egy vállalkozás beruház, annak a költsége leírható a társasági adó alapjából, ezzel összességében 55 milliárd forint marad 23 ezer vállalkozásnál. Az adóelőleg feltöltésének tavaly decemberi eltörlésével 150-170 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál még fél évig, így 35 ezer cég veheti igénybe ezt a kedvezményt.

Az adórendszeren kívüli támogatások között az államtitkár megemlítette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot, amelyben 19 ezer vállalkozás 974 milliárd forint támogatáshoz jut. Tavaly a költségvetés technológiai korszerűsítésre 24, beszállítói programokra hatmilliárd forint támogatást nyújtott a kkv-knak, az Ipar 4.0 keretében három-, az Irinyi Terv iparstratégiájára pedig 4,5 milliárd forintot. Lapunk érdeklődésére az államtitkár elmondta, hogy bár még nem állnak rendelkezésükre pontos adatok, a megszűnt egyszerűsített vállalkozói adó helyett a cégek nagy része kivára és  katára tért át.

Bevallási lehetőségek ügyfélkapu nélkül is
 

Elérhető a 19SZJA személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa és a kitöltéséhez szükséges felület – közölte az adóhatóság a honlapján. Azok, akik maguk készítenék el a bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról tölthetnek le. A nyomtatvány továbbra is kitölthető az Általános Nyomtatványkitöltő Programmal (ÁNYK), vagy akár papíron is. A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt főállásuk és kaptak munkabért, a bevallási tervezetük automatikusan bevallássá válik, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást. A főállású egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és az áfás magánszemélyeknél nem működik ez az automatizmus, nekik ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük azt a tavaly szerzett jövedelmi adatokkal. Saját adóbevallási tervezetét március 15-től bárki megnézheti az Ügyfélkapun keresztül vagy március 16-ig többféle módon, például SMS-ben, vagy telefonon a 1819-es hívószámon is, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával kérheti a tervezet postázását.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

Fenntartható és kifizetődő adócsökkentés

ĀTavaly december 1-je óta újabb 10 700 céggel bővült a kivások tábora, így összesen már több mint ötvenezren választották a kisvállalati adót – hívta fel a figyelmet Izer Norbert

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom