Gazdaság

Kulcsfontosságú szerepet játszhat Magyarország a térség energiaellátásában

Az új vezetéknek köszönhetően hazánk több szomszédos országnak is tud földgázt szállítani – mondta Ördögh Tibor

Magyarország kitűnő kapcsolatot ápol partnereivel, a Török Áramlat segítségével hazánk a többi szomszédos ország számára is tud gázt szállítani, ahogyan Szlovákiának és Ausztriának, úgy Romániának és Horvátországnak is képes stabilan biztosítani a gázellátást.

Kulcsfontosságú szerepet játszhat Magyarország a térség energiaellátásában
A Török Áramlat sikertörténet a szakértő szerint
Fotó: MH/Bodnár Patrícia


„Végre alakulóban a Balkán energiabiztonsága, amelyben Magyarország kulcsfontosságú szerepet vállalt” – üdvözölte Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Török Áramlat üzembe helyezését. A lapunk által megkeresett szakértő sikertörténetnek nevezte a tegnapi eseményt, amelylyel a tervek szerint elkerülhetővé válik az Ukrajnán keresztül, a Barátság kőolajvezetéken történő gáz szállítása Európába. Ezt a vezetéket váltja ki a Török Áramlat, amelyen keresztül a gáz Törökországból Európába jut – magyarázta lapunknak Ördögh Tibor. A szakértő arról is beszélt, hogy Oroszország és Törökország még 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó új ötletről, a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről, amely változás a korábbi Déli Áramlathoz képest.

„A megvalósuló vezeték kapacitása kevesebb, ugyanis az eredeti terv szerint, a Déli Áramlat gázvezeték éves kapacitása hatvanhárommilliárd köbméter lett volna. A Gazprom végül egy kisebb projekt mellett döntött, így a Török Áramlat-projekt keretében két vezeték épül meg, az egyik cső kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja majd el orosz földgázzal. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz, amely együttesen harmincmilliárd köbméter, amely az egykori elképzelés felét jelenti, és ebből csak egy vezeték jön hazánk felé. A teljes hossza pedig ezernyolcszáz kilométer lesz, amelyből mintegy kilencszázharminc kilométernyi hosszan a Feketetenger fenekén halad a vezeték” – vezette le a szakértő.

A vezeték első, Törökország ellátását szolgáló ága már elkészült, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2018 novemberében avatta fel a cső utolsó fekete-tengeri szakaszát.

Ördögh Tibor a vezeték fogadtatásával kapcsolatban kifejtette: „Az Egyesült Államok szankciócsomaggal reagált a Török Áramlat létrehozására. Donald Trump amerikai elnök 2019. december 21-én aláírta azt a rekordöszszegű védelmi költségvetési törvényt, amely konkrétan bünteti a Török Áramlat megépítőit. Az amerikai elnök büntetőintézkedéseket rótt ki a folyosó létrehozóira, beleértve a vezetékek lefektetésében és megépítésében részt vevő társaságokat. A törvény még érvényben van, ellenben létezik kiskapu, ha az elnök úgy véli, az amerikai érdeksérelem csökkent, akkor feloldhatja a büntetést.”

A Déli Áramlatnál pedig uniós problematikát jelentett az, hogy az Európai Unió tiltja, hogy a tulajdonos és a gáz szállítója ugyanaz legyen. Ördögh Tibor elmondása alapján a mostani vezeték megvalósításánál ezt úgy védték ki, hogy Törökországba vitték át a projektet, ami nem uniós állam, szemben Bulgáriával. A szerbiai szakasz tavaly december 26-án elkészült, a bolgár és a magyar szakasz építése folyamatban van. „Mindhárom országban, Szerbiában, Bulgáriában és Magyarországon is a nemzeti gázvállalatok felelnek az építkezésért, nem a Gazprom. Az elosztóállomás volt az egyik, ami uniós nyomásra akadályozta a megvalósítást, a másik pedig, hogy  az Egyesült Államok nem akarta az orosz gázt. Többek között emiatt szálltak ki a bolgárok, akik anno kifejezetten kérték, hogy benne legyenek az építésben, majd meghiúsult a projekt, és most ismételten szeretnének részt venni az akcióban, ám építeni nem akarnak” – magyarázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

„A Török Áramlat Közép-Európa és a Balkán energiabiztonságát erősíti, a továbbiakban felmerülő orosz–ukrán gázkonfliktus elkerülése érdekében képes biztosítani a stabilitást. A román gázkitermelés még nem indulhatott meg, illetve a horvát LNG-terminál sem épült meg, ezért ez a vezeték az, amely biztosíthatja a térség gázellátását. A tavaly az orosz és török államfői látogatásokon napirendre került a gázellátás kérdése, amely határozottan jelzi: Magyarországnak kitűnő kapcsolata van a partnerekkel. A Török Áramlat segítségével Magyarország többi szomszédos ország számára is tud gázt szállítani, ahogyan Szlovákiának és Ausztriának, úgy Romániának és Horvátországnak is biztosítani tudjuk a gázellátást. Ez a lényeg, ebben Magyarország kulcsfontosságú szerepet vállal” – összegezte a szakértő.

Kapcsolódó írásaink