Gazdaság

Európa számára is biztonságot jelent a Török Áramlat

Vlagyimir Putyin: A Moszkva és az Ankara közötti együttműködés az akadályoztatási kísérletek ellenére minden téren fejlődik

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap Isztambulban megnyitotta az oroszországi Anapából érkező Török Áramlat földgázvezeték feketetengeri szakaszát.

Európa számára is biztonságot jelent a Török Áramlat
Putyin és Erdoğan az ünnepélyes megnyitón
Fotó: AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

Az ünnepség keretében az orosz és a török államfő videón keresztül kapcsolódott az anapai Russzkaja kompresszor-, illetve a kiyiköyi fogadóállomáshoz, ahol üzembe helyezték a vezetéket. Az eseménynek az Aranyszarv-öböl partján fekvő Halic Kongresszusi Központ adott helyet. A jelképes gázcsap elfordítása közben Putyin oldalán Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Erdoğan mellett pedig Aleksandar Vucic szerb elnök állt. Putyin a ceremónia előtt tartott beszédében kijelentette: „a Moszkva és Ankara közötti együttműködés az akadályoztatási kísérletek ellenére minden téren fejlődik”. A Török Áramlat elkészülése általános értelemben Európa számára is fontos fejlemény – mutatott rá, hozzátéve, hogy a vezeték „Európa energiapiacának biztonságát fogja szavatolni” – írta Szerémy Tamás, az MTI tudósítója a helyszínről.

Putyin elnök 2018. november 19-én egy hasonló ceremónia keretében járt Isztambulban. Az orosz és a török vezető akkor abból az alkalomból találkozott, hogy a Pioneering Spirit nevű hajó a csővezeték második szálának utolsó métereit is a vízbe eresztette a török partoknál. A fekete-tengeri szakaszt a Gazprom orosz gázipari cég fektette le. Az egyik szál feltöltése gázzal tavaly október közepén kezdődött meg a tesztelés zárószakaszában. A második szálat november 20-ra töltötték fel Kiyiköyig. A két párhuzamosan futó cső néhol több mint két kilométeres mélységben fekszik. A Török Áramlatot a helyi hálózattal összekapcsoló szárazföldi csősza kasz száz százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz, míg a másik, Európába tartó vezeték Törökországban futó száznyolcvan kilométeres szakaszának a Gazprom és a Botas által ötven-ötvenszázalékos részesedéssel létrehozott vegyesvállalat a birtokosa.

Az új útvonal nekünk is hasznos

Erősíti Magyarország energiabiztonságát a Török Áramlat kiépítése, mivel így új útvonalon is lehet majd gázt vásárolni – mondta tavaly év végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a munkálatok december végi befejezését üdvözölve kijelentette, hogy hazánk menetrendszerűen halad a beruházás előkészítő lépéseivel, és már csak arra van szükség, hogy a bolgárok garantálják a szállítandó gáz minőségét. A nyugatról érkező kritikák alaptalanok, az új gázszállítási útvonalon fekvő négy európai ország közül három a NATO tagja. A miniszter várakozása szerint 2021-től évente 9,8 milliárd köbméter gáz érkezhet a Török Áramlaton keresztül Magyarországra.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink