Gazdaság

A fiatalok már szívesebben fizetnek bankkártyával

A tudatosságra nevelés eredményét mutatja, hogy a kártyahasználatot lehetővé tévő iskolákban egyre több diák nyit bankszámlát, és a zsebpénzt is kevesebben kérik készpénzben

Tudatosságot, átláthatóságot, az adminisztráció csökkentését, valamint nagyobb biztonságot is jelent a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák program – hangzott el a program eredményeit és további fejlesztéseit ismertető sajtótájékoztatón. Ezzel párhuzamosan újdonságként országos szintre terjesztik ki a szakképzési centrumok elektronikus teremfoglalási rendszerét.

A fiatalok már szívesebben fizetnek bankkártyával
Egyre több iskolai büfében lehet majd kártyával fizetni
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Két éve a kormány stratégiát fogadott el, hogy minden korosztály, de főleg a fiatalok tudatosságát javítsa. A Készpénzkímélő iskolák projektben az volt a cél, hogy minden olyan ahol pénzmozgás van, legyen szó az iskolai büfében történő vásárlásról, ebédbefizetésről, tankönyvpénzről vagy iskolai termek, tornatermek bérbeadásáról, készpénz nélkül valósulhasson meg – mondta tegnap sajtótájékoztatón a budapesti Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziumban Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A program tizennégy iskolában indult el, tizenhét terminált helyeztek ki, köztük iskolai alapítványokhoz, sőt tanműhelybe (fodrászat) is, ahol már lehet kártyával fizetni. Ezzel 4500 diákot értek el. Pár hónap alatt hetvenről ötven százalékra csökkent azok aránya, akik készpénzben kérték a zsebpénzüket. A sikert jól mutatja, hogy a Klebelsberg Központ és az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyetértésével országos programmá terjedt ki tavaly szeptembertől. Jelenleg hetven iskolában van már terminál.

A kormány célja a pénzügyi tudatosság elősegítése, ez viszont akkor sikeres, ha minél fiatalabb korban kezdik el, ehhez az infrastruktúra fejlesztése is szükséges – jegyezte meg Balogh László. Rámutatott, a pedagógusoknak ezáltal az adminisztrációs munkájuk is csökken. Csak a projekt hatására százhúsz új bank számlát nyitottak a diákok ebben a 14 intézményben. Több mint hetven családban jelent meg ezzel párhuzamosan az elektronikus zsebpénz.

Balogh László lapunk kérdésére elmondta, az elektronikus pénzhasználat a PIN-kód és más védelmi rendszerei miatt kevesebb visszaélést tesz lehetővé. A kártya letiltásával jóval kisebb kár éri a diákot, mintha nagyobb mennyiségű, akár tízezer forintnál több készpénzt tartana magánál – a tanulók ugyanis egyes rosszakaratúak kifejezett célpontjai lehetnek. Adminisztratív oldalról is komoly előrelépés a kártyahasználat, elég arra gondolnunk, hogy nem kell kiszámolva vinni az ebédpénzt, és a pedagógusnak sem kell a befizetett összegeket magánál tartania – tette hozzá.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, az idén megújuló szakképzés válaszokat kíván adni a huszonegyedik század kihívásaira, a szakgimnáziumokban már harmadik éve kötelezően oktatott tantárgy a pénzügyi és vállalkozási ismeretek. Hozzátette, a diákok közül sokan rendelkeznek bankkártyával, szeptembertől elindul az ösztöndíjrendszer a szakképzésben, a támogatást már elektronikus formában fizetnék ki a diákoknak. Ezzel párhuzamosan a Foglalj.be teremfoglalási rendszer is jó lehetőség arra, hogy ne csak a diákok szintjén jelenjen meg a készpénzmentesség. Az elektronikus teremfoglalás onnan indult, hogy vannak olyan holtidőszakok, amikor az iskolaépületek csak részben hasznosulnak, de ebben az időben is fűtik őket. Az idei évtől teljesen elektronizált teremfoglalás az intézményeknek is megéri, mert fejlesztésre fordíthatják a bevételt. Pölöskei Gáborné úgy fogalmazott, ha az intézmények gazdálkodását össze akarjuk fogni, informatikai rendszer szükséges hozzá. A Foglalj.be egyszerű ügyintézést eredményez, emellett a közpénz mozgása követhető. Szeptemberben vezették be, három hónap alatt már 309 foglalás volt a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum intézményeiben – mondta. A jó példa alapján bővíthető a rendszer, közelebbi cél mind a negyven szakképzési centrumra, később pedig minden más intézményre kiterjeszteni, beleértve az egyházi, magán- és agráriskolákat is.

Elektronikus teremfoglalás az átláthatóság jegyében

A fejlesztésnek két alappillére van, az ITM által megteremtett környezet, felület, a másik pedig a készpénzkímé-
lő iskolák projektje. Térképpel kereshető ki az intézmény, ahol foglalhatók a termek. Választható személyzet vagy számítógépes felszereltség is, a szerződési feltételek elfogadását követően elektronikusan fizethető és véglegesíthető a foglalás. A kiválasztott helyszín is elektronikus értesítést kap.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom