Gazdaság

Megingatta a tőzsdéket az iráni helyzet

A közel-keleti feszültség miatt a május vége óta mért legmagasabb szintre emelkedett az olaj ára

Estek a tőzsdék tegnap, és robogott az olajár a közel-keleti események hatására, amelyek az arany árát is felhajtották.

A kockázatkerülés jellemezte tegnap globális szinten az értéktőzsdéket, a hangulatot alapvetően a közel-keleti feszültség eszkalálódása határozta meg. Csökkenéssel nyitottak a vezető nyugat-európai pia­cok, és a távol keletiek is zuhantak reggel, miközben tovább robogtak az olajárak. A gyenge kezdés után a legfontosabb nyugat-európai tőzsdék és a New York-i is vesztességgel zárt, és alulteljesített a Budapesti Értéktőzsde is.

A közel-keleti feszültség éleződése miatt május vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az olajár, hétéves csúcson volt az aranyár és történelmi rekordon a palládium jegyzése – adta hírül tegnap a távirati iroda. Hétfő délelőtt tíz óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta márciusi jegyzése 1,51 dolláros (2,20 százalékos) emelkedéssel, 70,11 dolláron állt, ilyen drága utoljára tavaly május végén volt. Elemzők szerint a közel-keleti térség biztonságos olajexportját veszélyeztetheti, ha tovább nő a feszültség Washington és Teherán között, illetve ha Irán oldalán Irak is az Egyesült Államok ellen fordul.

A kockázatkerülő befektetők vásárlásai hétfőn délelőtt felhajtották az arany árát, aminek az azonnali jegyzése 2013 áprilisa óta legmagasabb szinten, 1579,72 dolláron is állt a kereskedés korai szakaszában. Később valamivel alacsonyabb szinten, 1578,75 dolláron jegyezték unciánként, ami így is 1,70 százalékos (26,35 dolláros) emelkedés a pénteki zárószintjéhez képest. Az ezüst ára hétfő délelőtt 1,7 százalékkal, 18,33 dollárra emelkedett unciánként. A palládium ára hétfőn kezdetben történelmi csúcsra, unciánként 2020,41 dollárra emelkedett, majd tíz óra körül 2018,62 dolláron jegyezték.

Az euró oldalazott a dollárral szemben, a jen pedig kereste az irányt a kockázati átsúlyozódások közepette. A
kockázatkerülő hangulatban a forint kissé gyengül a régiós és a feltörekvő devizákkal együtt. Az eurót 1,1165 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délelőtt, 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom