Gazdaság

Emelkedtek az ipari árak

A világpiac és a munkabérek alakulása befolyásoló tényező volt

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,8 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak így összességében 2,1 százalékkal haladták meg a 2018 novemberie­ket – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Az árak alakulását a nyers- és alapanyagok világpiaci árváltozása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta. Az energiaipar termelői árai 0,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A feldolgozóipar 3,4 százalékos átlagos termelői áremelkedésén belül a járműgyártás árai 4,9 százalékkal, a számítástechnikai termelőké 3,7 százalékkal, az élelmiszeripari gyártók árai 6,6 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkek ára 3,2 százalékkal, a nem tartósaké 6,4 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 6,3 százalékkal emelkedtek az árak. A járműgyártás exportárai 3,4 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 1,6 százalékkal, míg az élelmiszeripari termelőké 7,4 százalékkal emelkedett.

Az ipar termelőiár-indexe Magyarországon
Az ipar termelőiár-indexe Magyarországon
Forrás: MTI/KSH

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom