Gazdaság

Élmezőnyben a kiskereskedelem

A negyedik negyedévben is erőteljes maradhatott a fogyasztás, ami nagyban hozzájárult a jelentős GDP-bővüléshez

Az év második legnagyobb növekedését mérték a kiskereskedelemben novemberben, éves szinten hat százalék körülit.

Élmezőnyben a kiskereskedelem
A visegrádi négyek közül nálunk teljesített legjobban a szektor
Fotó: MH

A foglalkoztatottak számának növekedése és a bérek folyamatos emelkedésének köszönhe­tően a kiskereskedelmi forgalom már 77 hónapja folyamatosan bővül – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva tegnap az M1-en. A KSH legfrissebb közlése szerint a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét az előző havi 6,2 százalékot követően. Cseresnyés Péter hozzátette, 2010 óta Magyarországon körülbelül negyven százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ezzel az eredménnyel az ország a visegrádi négyek között az élmezőnyben van. A novemberi adatok közül kiemelte a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 12,9 százalékos forgalomnövekedést, amely az államtitkár szerint az emberek elhalasztott vásárlásainak pótlásával magyarázható. Egyúttal azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás bővülésének és a bérek emelkedésének következtében az emberek ma már nagyobb létbiztonságban érzik magukat, mint a 2010-es évek elején, amikor a válság következtében sokan visszatartották a tartós fogyasztási cikkek vásárlását.

Cseresnyés Péter: Hetvenhét hónapja élénkül a kiskereskedelem
Cseresnyés Péter: Hetvenhét hónapja élénkül a kiskereskedelem
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Cseresnyés Péter kérdésre válaszolva elmondta, becslések szerint a kiskereskedelmi forgalom decemberi értéke a karácsonyi és a szilveszteri vásárlásoknak köszönhetően meg fogja haladni az 1200 milliárd forintot.

A jelentősen élénkülő kiskereskedelmi forgalom alátámasztja azt a várakozást, hogy a tavalyi negyedik negyedévben is erős maradhatott a fogyasztás és így a GDP-növekedés is – írta lapunknak küldött közleményében Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő is hangsúlyozta: a kiskereskedelmi üzletek forgalmában a tavalyi év második legerősebb hónapja volt a november.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője kommentárjában úgy fogalmazott, nincs meglepetés a kiskereskedelemben, a forgalom régóta stabil – hat százalék körüli – növekedést mutat. Hozzátette: a reálbér-emelkedés idén 2-3 százalékponttal elmaradhat a tavalyi szinttől, ami hatással lesz a kiskereskedelmi dinamikára, így a mostani kilátások szerint 4-5 százalékos növekedés várható.

Kapcsolódó írásaink