Gazdaság

Tovább nőttek a nyugdíjak

A kormánynak 2010 óta kiemelten fontos, hogy anyagi eszközökkel is kifejezze megbecsülését az idősek iránt – mondta Rétvári Bence

Januártól 2,8 százalékkal magasabb ellátást kapnak az idősek. Az idei költségvetés számol az emelt nyugdíjak fedezetével: 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi.

Tovább nőttek  a nyugdíjak
„Már januártól magasabb összeget kapnak az idősek”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tovább nőttek a nyugdíjak –mondta tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón. Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek.

Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül
a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabb az ellátások összege. Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjnövekmény havonta átlagosan csaknem négyezer-ötszáz forint.

A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű, utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában – hangsúlyozta Rétvári Bence. Megjegyezte: március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a kilencezer forintos rezsiutalványaikat. Az idei költségvetés számol az emelt nyugdíjak fedezetével: 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi – derült ki a távirati iroda tudósításából.

Az elmúlt években, 2016 óta 273 milliárd jutott az idősek kiegészítő juttatásaira: Erzsébet-utalványra, nyugdíjprémiumra, rezsiutalványra – közölte az államtitkár.

Ez is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon az Európai Unióban a hetedik legalacsonyabb azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik kitettek a szegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázatának – fűzte hozzá. Rétvári Bence azt mondta: a kormánynak 2010 óta kiemelten fontos, hogy minden módon kifejezze megbecsülését az idősek iránt, nem csupán szimbolikusan, de anyagi eszközökkel is. Azt tűzték ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint tíz százalékkal magasabb, mint néhány éve, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak – jelentette ki az államtitkár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom