Gazdaság

Lakáshitel-felvétel minimálbérrel

Az önerő előteremtéséhez segítséget nyújthat a családi otthonteremtési kedvezmény

A mintegy tucatnyi hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor szerint a legkedvezőbb felvehető lakáshitel minimálbérrel – húszéves futamidő, tízéves kamatperiódus és 107 065 forint nettó jövedelem beállítása esetén – már 3,79 százalékos kamattal elérhető.

Lakáshitel-felvétel minimálbérrel
Fotó: MH

Ha azt feltételezzük, hogy az igazolt jövedelemnek maximum 35 százalékát terhelheti meg a bank, akkor akár 6,29 millió forint lakáshitel is felvehető minimálbérrel. Bár a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) tízéves kamatperiódusú lakáshitel esetén ötvenszázalékos terhelhetőséget engedélyez, a jelenlegi banki gyakorlat alapján reálisabb alacsonyabb értékkel kalkulálni. Az elérhető hitel összege közel azonos mértékben – hét százalékkal – emelkedett, mint a minimálbér. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy 2019 elejéhez képest jelentősen csökkentek a jelzáloghitel-kamatok, akkor a növekedés már jelentősebb, meghaladja a tizenöt százalékot. A bérnövekedés és a kamatcsökkenés miatt pedig összességében nyolcszázezer forinttal magasabb hitelösszeget kérhet 2020 elején egy minimálbérrel rendelkező igénylő, mint egy évvel korábban.

A minimálbérrel elérhető húszéves futamidejű lakáshitel összegének emelkedése
A minimálbérrel elérhető húszéves futamidejű lakáshitel összegének emelkedése
Forrás: Bankmonitor

Az emelkedő lakásárak következtében a vásárláshoz szükséges saját megtakarítás minimális összege is megemelkedett, hiszen a bankok legfeljebb a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt önerőként kell biztosítani. Az önerő előteremtéséhez ugyanakkor segítséget nyújthat a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), kistelepüléseken a falusi csok vagy a babaváró hitel, ami 75 százalékban önerőként használható fel egy lakáshitelhez.

Kapcsolódó írásaink