Gazdaság

Fenntartható és kifizetődő adócsökkentés

Tavaly december 1-je óta újabb 10 700 céggel bővült a kivások tábora, így összesen már több mint ötvenezren választották a kisvállalati adót – hívta fel a figyelmet Izer Norbert

Az elmúlt tíz év alatt az adókedvezmények összesen 2600 milliárd forintot hagytak a családoknál. Az adócsökkentések ellenére tavaly november végéig 1300 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be az öt legnagyobb adóból, mint az előző évben.

Fenntartható és kifizetődő adócsökkentés
A csökkenő közterhek ellenére nőtt az adóbevétel – mondta az államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közterhek idén tovább mérséklődnek – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Az adócsökkentések ellenére tavaly november végéig 1300 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be az öt legnagyobb adóból, mint az előző évben. Az erős gazdaság, a bővülő foglalkoztatás és a növekvő bérek egyre nagyobb bevételt jelentenek a költségvetésnek, ami további adócsökkentést tesz lehetővé – fejtette ki az államtitkár.

Az adócsökkentés fenntartható és kifizetődő, a költségvetés stabil és kiszámítható lábakon áll – hangsúlyozta. Izer Norbert kiemelte: a társasági adó kilencszázalékos mértéke a legalacsonyabb az Európai Unióban, a tizenöt százalékos személyi jövedelemadó a harmadik legalacsonyabb, a szociális hozzájárulási adó pedig a 2016-os 27 százalékról 17,5 százalékra csökkent 2019 júliu­sától. Hozzátette, a tervek szerint idén újabb két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, júliustól vagy októbertől. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2020-ban szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések – derült ki a távirati iroda tudósításából.

Felidézte, hogy a négygyermekes anyáknak a kormány élethosszig tartó szja-mentességet biztosít idén január 1-jétől, az intézkedés mintegy negyvenezer asszonyt érint, a családoknál így évi húszmilliárd forint marad. Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben az adókedvezmények összesen 2600 milliárd forintot hagytak a családoknál. Július elseje után már minden dolgozó nyugdíjas bérét csak a tizenöt százalékos szja terheli, most ez csak a munkaviszonyban álló nyugdíjasokra érvényes. Izer Norbert példaként említette, hogy bruttó százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forintos megtakarítással lehet számolni. A járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél. Az államtitkár jelezte azt is, hogy tavaly, a járulékmentesség bevezetésekor 75 ezer nyugdíjas dolgozott munkaviszonyban. Őszre jelentősen nőtt a számuk: már 115 ezer nyugdíjast foglalkoztattak a cégek munkaviszonyban.

Izer Norbert rámutatott, hogy minden foglalkoztatót érint a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése 2019. jú­lius 1-jé­től, ezzel másfél év alatt 450 milliárd forint marad a gazdasági szereplőknél.

Az adó mértéke 2016 és 2019 között harmadával csökkent, ami 2600 milliárd forint többletet jelentett a magyar cégeknek, ebből finanszírozhatták a béremeléseket, anélkül, hogy versenyképességük csökkent volna – fejtette ki. Az államtitkár ismertette, hogy 2017-2018 között Magyarországon 48,3 százalékról 45 százalékra csökkent az adóék, ami messze a legjobb eredmény az OECD-országok között. Tavaly júliusban, a szociális hozzájárulási adó csökkentésével az adóék tovább mérséklődött 44,1 százalékra, a cél az adóék 40 százalék alá csökkentése. A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra csökkent január 1-jétől. Izer Norbert kiemelte, hogy eredményes volt a Pénzügyminisztérium tavaly decemberi tájékoztató kampánya. Mintegy 57 ezer olyan cégnek küldtek információt, amelyek több mint tíz százalék adóterhet tudnak megspórolni a kisvállalati adóval. Tavaly december 1-je óta újabb 10 700 céggel bővült a kivások tábora, így összesen már több mint 50 ezer cég választotta a kisvállalati adót.

A szálláshelyek általános forgalmi adója 18-ról öt százalékra csökkent január 1-jétől, így a négyszázalékos mértékű turizmusfejlesztési hozzájárulással együtt is a tavalyi felére mérséklődnek a közterhek.

Cserélődő vállalkozások

Hasonló arányban szűnhetnek meg cégek, mint ahogy alakulnak

Idén várhatóan a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30–32 ezer körül zárhat majd – adta hírül tegnap az Opten. A céginformációs szolgáltató szerint tavaly 29 019 vállalkozás jött létre a cégbírósági adatok alapján. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről-évre öt százalék körüli a növekedés. Mint azt a távirati iroda közölte, a 29 ezer cégalapítás mellett tavaly csaknem 35 ezer cégtörlést tettek közzé, tehát a cégek száma csökkenőben van, de főleg az alvó vállalkozások szűnnek meg. A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul. Az elemzés alapján az induló eljárásokat tekintve javulás figyelhető meg: a megszüntetésre irányuló eljárások csupán 14 százaléka (mintegy 5200) volt tavaly felszámolás, néhány évvel ezelőtt még 30–40 százalék körül volt ez az érték. Az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult. A megszüntetésre irányuló eljárásoknál a végelszámolások száma tavaly 10 533-at tett ki, ami az elemzés szerint jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Területi eloszlásban továbbra is a fővárosra jut a legnagyobb arány.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink