Gazdaság

Év végére ért révbe a tőzsde

Az elemzők kezdetben szkeptikusak voltak, ám az amerikai, az európai és az ázsiai részvénypiacok is bőven két számjegyű növekedést produkáltak tavaly

Az év utolsó hónapja ugyanolyan jól sikerült a Budapesti Értéktőzsdén, mint a 2019-es év egésze. A részvénypiac felfelé tartott, és az emelkedésben ezúttal is a rekordot rekordra halmozó OTP játszotta a vezető szerepet. Decemberben a bankpapír újabb nyolc százalékkal fejelte meg egész éves kiváló teljesítményét.

Év végére ért révbe a tőzsde
Jól szerepelt a lista második helyezettje, a Richter Gedeon
Fotó: MH/Katona László

A nemzetközi tőkepiacokon, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), 2019 rendkívül erős év volt, de a december hónap még ebben a nagy hozamokat jelentő évben is a legjobbak közé került – derült ki a szervezet lapunknak küldött közleményéből. Mint írják, az év elején az elemzők kicsit szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy mit várhatunk 2019-től, mégis az amerikai, az európai és az ázsiai részvénypiacok is bőven két számjegyű, de nem ritkán húsz százalék feletti növekedést értek el. Ebben a különleges évben ráadásul a magas gazdasági növekedés miatt a legtöbb árupiaci termék – a földgázt leszámítva – szintén sokat drágult. Köztük az arany is, ami általában éppen a menekülés és az óvatosság jele szokott lenni. Az év végi nagy lendületnek lehettek fundamentális okai is: pozitív hírek az amerikai–kínai kereskedelmi háború remélt végéről, orosz–ukrán béketárgyalások, a bizonytalanság megszüntetését valószínűsítő brit belpolitikai fejlemények.

A részvényekre bontott éves forgalmi listán az OTP, Mol, Richter blue chip-hármasa lett a befutó. A negyedik helyre viszont a 4iG érkezett be, megelőzve ezzel a Magyar Telekomot, illetve az Opust. A felsoroltak közül a 4iG és az OTP az év egészét nézve nagyon jó évet zárt, sokat emelkedtek a részvényeik. Maga a december az OTP-nek ismét jó időszakot, nyolcszázalékos emelkedést jelentett.

A decemberi kereskedés nagyon koncentrált volt, mert ezúttal az OTP – 125 milliárd forintos kereskedési érték – adta a részvénypiaci forgalom 54 százalékát. Az OTP-t a decemberi újabb nyolcszázalékos drágulás már 15 ezer forint feletti árfolyamrekordokig vitte. A bankpapír a történelmi csúcsot december 13-án – ráadásul ez egy péntek 13-a volt – érte el a papír, ekkor 15 850 forintos kötés is született. Hasonlóan jól szerepelt a forgalmi lista második helyezettje, a Richter Gedeon – 32,5 milliárd forintos forgalommal. A gyógyszerpapír tíz százalék feletti mértékben erősödött decemberben, és jutott 6415 forintos szintig, igaz, ennél a részvénynél a történelmi árfolyamrekord – 7296 forint – egyelőre még nem forgott veszélyben.

A forgalom tekintetében az év utolsó havában inkább a napi átlagos forgalmi adat a mérvadó, mert a havi összesített érték mindig attól függ, hogy miképpen alakulnak az ünnepnapok, vagyis nagy különbség lehet két év között a kereskedési napok számát tekintve. A tavalyi év végén a részvényforgalom is erősre sikeredett, mert decemberben 13,5 milliárd forintot meghaladó napi átlagos kereskedési értéket mérhettünk, egy évvel korábban ez 11,6 milliárd forint volt, míg a megelőző hónapban 11,4 milliárd forint.

Ami az összesített havi forgalmat illeti, a 2019. decemberi 229,8 milliárd forintos részvényforgalom meghaladta mind a megelőző hónap 227,1 milliárdos forgalmát, mind a bázis 196,7 milliárd forintos értékét. A befektetési szolgáltatók forgalmi versengésében az idén verhetetlen volt a Wood&Company. Decemberben 127 milliárd forintot tett ki a szolgáltató duplikált forgalma, amivel maga mögé utasította az Erstét és a Concorde Értékpapírt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom