Gazdaság

A növekedésben az építőipar a legsikeresebb ágazat

A kormány által kidolgozott kompenzációs csomag legfontosabb eleme, hogy ötmillió forintig forgalmi adó visszatérítésére lesz lehetőség a kistelepüléseken

A novemberi és a decemberi adatok még nem állnak ugyan rendelkezésre, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége azonban úgy látja, hogy tavaly 25-27 százalékkal nőtt az építőipar az előző évhez képest. Az év egészét tekintve pedig a bruttó hazai termék előállításában az építőipar súlya meghaladhatja az öt százalékot, amelyre korábban még nem volt példa.

A növekedésben az építőipar a legsikeresebb ágazat
Az építőipar minden részlege növekedést produkált tavaly
Fotó: MH/Katona László

Az ágazatnak a tavalyi volt a harmadik igazán jó éve, várhatóan huszonöt százalékkal magasabb lesz a teljesítménye, mint az előző évben volt, és négyezermilliárd fölé került az építőipar teljesítménye – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozós Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Hangsúlyozta: a Központi Statisztikai Hivatal a 2015-ös évet tekinti bázisnak, ahhoz képest az elmúlt három évben nyolcvan százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, nincs még egy ilyen sikeres ágazat hazánkban. Koji László elmondta, hogy Budapesten és az agglomerációban még ennél is nagyobb kereslet volt, de ezzel a teljesítménnyel az építőipar eljut oda, hogy a bruttó hazai terméknek (GDP) körülbelül a hat százalékát adja, és ha 4,8 és öt százalék között lesz a GDP növekedése, akkor ehhez az építőipar 1,1-1,2 százalékkal járul hozzá, tehát ebből a szempontból is kiemelt ágazatnak tekinthető. Az elnök kitért arra is, hogy az építőipar minden részlege növekedni tudott, ezen belül is kiemelt volt a lakásügy. Országosan csaknem húszezer új lakás átadására számítottak tavaly, és kétszáznegyvenezer lakás felújítására. Ahhoz, hogy a lakásépítés ilyen mértékben tudjon növekedni, az is hozzájárult, hogy az előző évekhez képest az építőipar százezer emberrel többet foglalkoztat. Továbbá, csak az idén körülbelül százmilliárd forint saját beruházást valósított meg az ágazat, hogy kapacitását tudja bővíteni. Többsé­gében élőmunka-kiváltó technológiai korszerűsítések zajlottak, amelyhez most először a kormány harmincegymilliárd forinttal járult hozzá, mint vissza nem térítendő támogatás. Végül, de nem utolsósorban ehhez a teljesítményhez kellett a piaci szereplők az eddiginél sokkal hatékonyabb együttműködése is.

Koji László: A magas termelési értéket idén is megismételheti az építőipar
Koji László: A magas termelési értéket idén is megismételheti az építőipar
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Koji László elmondta, hogy 2020 legnagyobb kihívása az az építésgazdaság hatékonyságának javítása lesz. Hozzátette: jelenleg tíz százalékkal kisebb az ágazat rendelésállománya, mint tavaly ilyenkor volt, ez az elmaradás valószínűleg kitart a jövő év elején is. Ezen belül a mélyépítésnek huszonkét százalékkal kisebb a rendelésállománya. Az elnök hangsúlyozta, hogy az építőipar egy olyan ágazat, ahol a termékek elkészítésének az átlagos átfutási ideje másfél-két év, ezért a 2019. év végi rendelés állományból nagyjából lehet következtetni a 2020-as várható teljesítményre. A mostani rendelésállományból arra következtetünk, hogy ezt a nagyon magas termelési értéket idén is megismétli az építőipar. A többletteljesítésre fizikálisan és műszakilag is alkalmas az ágazat, még most is az a tapasztalat, hogy hónapról hónapra többet teljesít.

Az elnök beszélt arról is, hogy januártól 27 százalékra nőtt ugyan a forgalmi adó mértéke, a kormány azonban egy kompenzációs csomagot is kidolgozott, amelynek a legfontosabb eleme, hogy január elsejétől a kistelepüléseken ötmillió forintig forgalmi adó visszatérítésére adódik lehetőség. Hogy ezzel a lehetőséggel a lakosság milyen mértékben fog élni, azt most még nem tudjuk. De ha minden jól megy, akkor idén öt-hat százalékkal növekedhet is az építőipar teljesítménye – hangsúlyozta Koji László. Az ÉVOSZ elnöke tegnap a Kossuth rádióban felhívta a figyelmet, hogy a novemberi és a decemberi adatok még nem állnak ugyan rendelkezésre, úgy látja azonban, hogy tavaly 25-27 százalékkal nőtt az építőipar az előző évhez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom