Gazdaság

Gyorsulhat az államadósság csökkentésének üteme

„Ha a gazdaság nő, és többletforrások állnak rendelkezésre, akkor megpróbáljuk a közterhek mérséklésével a növekedését fenntartani, a munkahelyteremtést ösztönözni”

Európa gazdasági teljesítménye csökkent, ugyanakkor a magyar gazdasági növekedés öt százalék feletti volt az év első kilenc hónapjában.

Gyorsulhat az államadósság csökkentésének üteme
Varga Mihály: A kisvállalati adó kulcsa is alacsonyabb lett idén
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az államadósság bruttó hazai termékéhez mért arányát hatvan százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. Kiemelte, hogy a Magyar Állampapír plusz (MÁP+) nagyon népszerű, a lakosság már több mint háromezermilliárd forint értékben vásárolt a papírból, és egyre kisebb a külföldiek aránya az államadósság finanszírozásában.

Európa gazdasági teljesítménye csökkent, ugyanakkor a magyar gazdasági növekedés öt százalék feletti volt az év első kilenc hónapjában, és várhatóan az év egészében eléri a 4,8 százalékot; a pénzügyminiszter szerint Magyarország kiemelkedő teljesítménye annak köszönhető, hogy az elmúlt években a hazai gazdaság több lábra állt, és magas beruházási rátával működik. Varga Mihály úgy fogalmazott: ha a gazdaság nő, és többletforrások állnak rendelkezésre, akkor a közterhek csökkentésével megpróbálják a gazdaság növekedését fenntartani, a munkahelyteremtést ösztönözni – derült ki a távirati iroda tudósításából.

A vállalkozásokat érintő adóterhek csökkentéséről szólva a tárcavezető kiemelte a szociális hozzájárulási adó mértékének mérséklését 19,5-ről 17,5 százalékra. Mint mondta, ez hozzájárul ahhoz, hogy a következő években a vállalkozások többet tudjanak költeni béremelésre és beruházásokra. A miniszter felidézte egyebek mellett azt is, hogy a kisvállalati adó (kiva) kulcsa tizenháromról tizenkét százalékra, a szálláshely-szolgáltatások általános forgalmi adójának kulcsa pedig tizennyolcról öt százalékra csökken 2020. január 1-jétől, és megszüntetik az adófeltöltés intézményét. Kitért arra, hogy a kormány olyan adómódosításokat is elfogadott, amelyek a családvédelem, a gyermekvállalás területén segítenek. A négygyermekes anyák élethosszig tartó jövedelemadó-mentessége Európában is kuriózumnak számít – jelezte.

Kapcsolódó írásaink

Csökken az államadósság

ĀJövőre a tervek szerint húszéves futamidejű benchmarkkötvény jelenik meg a piacon, és az árfolyamváltozást követő, hosszú futamidejű kötvényindexet is bevezetnek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom