Gazdaság

Budapest a startupok kedvence

Mind a mikrohitelezésben, mind az innovatív vállalkozásfejlesztésben elért sikerek több éven át tartó szisztematikus építkezés eredményei – nyilatkozta lapunknak Szalai Piroska

A fővárosban a közszféra mellett nagyszámú szakmai szervezet és magángazdasági szereplő támogatja a vállalkozások működését, mind a szervezetek száma, mind a szolgáltatások köre folyamatosan bővül – mondta lapunknak Szalai Piroska. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke arról is beszélt, hogy jelenleg Európában egyedül nálunk elérhető mikrohitel kifejezetten női vállalkozóknak.

Budapest  a startupok kedvence
Hatalmas érdeklődés fogadta idén is a látogatókat a Startupok éjszakáján
Fotó: MH/Purger Tamás

A startupok számára brit elemzők szerint a legjobb európai város Budapest, harminc ország nyolcvan városa közül – nyilatkozta lapunknak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) elnöke. Kiemelte, hogy a Cities Today felmérése alapján a világ száz leginnovatívabb városának egyike vagyunk. Mint mondta, tavaly az Európai Unió régiói közül Budapesten a második legnagyobb, 10,2 százalék volt a foglalkoztatottak között a csúcstechnológiai iparban és a tudásintenzív szolgáltatásokban dolgozók aránya, csupán Oxford előzött meg bennünket az Eurostat kimutatása szerint. A közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Budapesten az európai átlaghoz képest is magas – tette hozzá. Az elmúlt évtized gazdasági folyamatai az IKT-szektor és a szakmai tudományos szolgáltató ágazat erősödését mutatták. A fővárosi működő vállalkozások harminc százaléka a szakmai tudományos, műszaki szolgáltató szektorban tevékenykedik.

Kérdésünkre elmondta, hogy a BVK aktív szereplője a fővárosi gazdaságfejlesztésnek. Felhívta a figyelmet, hogy a több mint huszonöt éves szervezetet 2013-tól teljesen megújították. Ma már hangsúlyosabban fókuszálnak az életképes, üzleti innovációban aktív, új vagy megújulni kívánó fővárosi kis- és középvállalkozásokra. Bizton állíthatjuk, hogy ma hazánkban és a térségünkben is a legköltséghatékonyabban működő vállalkozásfejlesztési szervezet vagyunk – hangsúlyozta, hozzátéve a bérszínvonal nem lépi át a KSH által közölt fővárosi szakágazati átlagot, létszámuk tizede a hasonló bécsi szervezetnek, és az eredményeiket már a szakma nemzetközi szinten is figyelemre méltónak tekinti.

„A hazai startupok akárhová mennek, mindig hoznak haza megbízásokat!”
„A hazai startupok akárhová mennek, mindig hoznak haza megbízásokat!”
Forrás: MH/Purger Tamás

A jelenlegi, mind a mikrohitelezésben, mind az innovatív vállalkozásfejlesztésben elért sikerek több éven át tartó szisztematikus építkezés eredményei – emelte ki Szalai Piroska. Az üzleti innováció, valamint a startupok területén végzett tevékenységükért 2017-ben elnyerték az Európai Uniós Business Innovation Centre címet, az unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését. Az országban így jelenleg a BVK az egyetlen európai uniós minősített üzleti innovációs centrum. A Be Smart program 2016-ban, míg a Startup Budapest Program 2018-ban lett az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti nyertese.

A BVK elnöke büszke rá, hogy tavaly elnyerték a fővárosnak az Euró­pai Bizottság által alapított Startup Europe Díj startupok számára legjobb közigazgatásnak járó kategóriáját. Az értékelésben kiemelték a BVK vállalkozói kompetenciákat fejlesztő, a nemzetközi know-how-k megosztását, valamint a startupok tőkevonzó képességének javítását célzó tevékenységeinket.

Az elmúlt négy évben már tizenkét ország tizenkilenc városában 175 budapesti startupnak adták meg a lehetőséget a bemutatkozásra, nemzetközi piacra jutásra. A versenyeiken több mint négyszáz piacon levő vagy legalább prototípussal rendelkező startup vett már részt. „Ez jelenleg is unikális, példaértékű programunk, Pekingtől Dublinig számos városból érkeznek folyamatosan szakmai delegációk a jó gyakorlatok megismerésére. A legfrissebb elismerésünk a napokban született meg: többéves alapos felkészülési folyamat eredményeként a mikrohitelezésünket Brüsszel az Európai Bizottság szabványának megfelelőnek minősítette” – hangsúlyozta Szalai Piroska. Hozzátette, hogy az unióban alig negyven olyan szervezet van, amelynek a tevékenysége e szigorú szabványnak megfelelő, igazán elégedettek lehetünk azzal, ha egy ilyen csapatnak a tagjai vagyunk. Célunk, hogy a BVK által Magyarország is belépjen az EaSI Progress Microfinance programba végre a többi 21 uniós tagország mellé. A BVK évente csupán a mikrohitelezés területén csaknem száz budapesti mikrovállalkozás mentorálását látja el, és több mint évi kétszáz esetben végez tanácsadást. Emellett évente több mint ezer fő vesz részt workshopjain.

E tevékenységükben is kiemelten fókuszálnak azokra a vállalkozásokra, ahol a tulajdonosok között van negyvenévesnél fiatalabb vagy nő. A BVK elnöke úgy tudja, hogy jelenleg egyedül Európában nálunk van női vállalkozóknak mikrohitel. Budapesten a közszféra mellett nagyszámú szakmai szervezet és magángazdasági szereplő támogatja a vállalkozások működését, mind a szervezetek száma, mind a szolgáltatások köre folyamatosan bővül. Manapság már szükség van a különböző szereplők közötti együttműködést biztosító, nem jogi értelemben vett platformokra, amelyek segítik az információ áramlását, a tudásátadást, a tapasztalatmegosztást, az üzleti kapcsolatok építését – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet: Budapest Európa egyik legnépesebb városa. Az Eurostat idei Regionális területi évkönyve szerint a 14. helyezett, az egyetlen kelet-európai város a top 20-ban. A fővárosban több mint 400 ezer regisztrált vállalkozás létezik, ebből csaknem 200 ezer működik, tehát van foglalkoztatottja, vagy fizet valamilyen adót, és 2018-ban 112 ezer budapesti lakos önfoglalkoztató vállalkozóként dolgozott bennük. Ehhez mérten kell értékelni, hogy az elmúlt években több mint 16 ezren vettek részt a BVK valamely programján.

Ahhoz, hogy még hatékonyabban ki tudjuk használni a város méretéből adódó előnyöket, a szigetszerű megoldások oldására és a szinergiák erősítésére van szükség az ökoszisztémán belül, a szereplők közötti kapcsolatok fejlesztése a következő időszak elsőszámú kihívása – emelte ki Szalai Piroska, hozzátéve, ehhez a magyar vállalatokat is jóval nagyobb számban kell bevonni. Mint mondta, külföldön akárhová mennek, mindenhonnan hoznak haza megbízásokat a startupjaik. Dublin város kerekesszékes járdatérképét, valamint a bécsi energiacég, a Wien Energie elektromosautó-töltő hálózatát támogató applikációjának megújítását is magyar startup készíti.

Idén azért is örömmel vállalták a Magyarországi Startup Europe Díj versenyének megszervezését, hogy tizenkilenc kategóriában – mint az egészségügy, pénzügy, zöldgazdaság, Ipar 4.0, okosváros, oktatás – hirdessenek nyerteseket épp azért, hogy ezek a fejlesztések is még nagyobb nyilvánosságot kapva minél több gazdasági területen működő céget, szervezetet hozzanak közel a magyar startupok közösségéhez.

A BVK fontos szerepet vállal ebben a platformépítő munkában, a koordinációban és az ökoszisztéma szervezésében. Ezért is tartják fontosnak az idén már ötödik alkalommal megrendezett Startupok éjszakáját, ahol a lokális ökoszisztéma tagjai és a külföldi érdeklődők is találkozhattak, sőt a város érdeklődő lakói is megismerkedhettek a legizgalmasabb fejlesztésekkel.

Idén már tizennégy országból jöttek résztvevők, az érdeklődők 1200 feletti számban regisztráltak, száztíz kiállítójuk volt, közülük nyolcvan startup, hetven hazai és tíz külföldi. Mint azt a BVK elnöke mondta, ma már szerencsére nem arról kell gondolkodni, hogyan kerüljünk fel, hanem ahogy Győri Enikő is fogalmazott, „jó lenne, ha Budapest fent maradna a startuptérképen”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom