Gazdaság

Tavaszra lehet teljesen állami tulajdonú a Mátrai Erőmű

A kormány hosszú távon számol a hazai energiaszükséglet jelentős hányadát biztosító létesítménnyel, amelyet több lépésben modernizál, korszerűsít majd

Várhatóan tavaszra kerülhet állami kézbe a Mátrai Erőmű, az adásvételi megállapodást tegnap írta alá az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A tulajdonosváltás a karbonsemlegesség elvének megfelelve modernizációt és a munkahelyek megőrzését is jelenti.

Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel; a tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ahhoz hazai és európai uniós hatósági engedélyek szükségesek – közölte tegnap az Opus Global. Az Opus a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít.

A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben, és ahogyan azt korábban már megírtuk, a kormány hosszú távon számol a Mátrai Erőművel. Azzal, hogy az Opus megvásárolta, a bezárástól mentette meg az intézményt, amely hazai tulajdonba került, most pedig középtávon a modernizációja következik. Az erőmű technológiá­ját tekintve öt lignit, és két kisebb gázblokkal rendelkezik. A lignites blokkok üzemeltetési engedélye különböző időpontokban jár le, a legutolsó tíz év múlva.

A korszerűsítés során többféleképpen váltják ki a széntüzelést, a leállított lignitblokkok helyett gázturbinás blokkot hoznának létre, ez a technológia a mostani 990 MW-os kapacitás felét adja majd.

A modernizáció másik lépése hulladéktüzelésű blokk létrehozása, és figyelembe véve az uniós célokat, a már meglévő napelemparkot is bővítik.A Mátrai Erőmű az ellátási körzete miatt is stratégiai létesítmény, nem lenne mással kiváltható. A társaság közvetlenül több mint 2100 főt foglalkoztat, a köré települt ipari park pedig további tízezer munkavállalót. Ha bezárnák, azzal közel harmincezer ember megélhetése kerülne veszélybe. Szintén megírtuk, kormánystratégia az is, hogy az áramimport jelenlegi közel harminchárom százalékos részaránya csökkenjen, az elektromos energiát pedig olyan technológiával állítsák elő, illetve szerezzék be, hogy az áram lakossági ára ne növekedjen.

Kapcsolódó írásaink

Erőművek nélkül nincs biztonság

ĀA Telepaks Médiacentrum tájékoztatása szerint Paks csaknem négymilliárd forint támogatást kap Magyarország kormányától fejlesztési célokra