Gazdaság

Moszkva konkrét ellenlépésekre készül

Oroszország olyan ellenintézkedéseket fog meghozni a gázvezetékeket sújtó amerikai szankciók nyomán, amelyek nem akadályozzák a projektek befejezését

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az Európába irányuló Északi Áramlat 2 és Török Áramlat gázvezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul tegnap Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Moszkva konkrét ellenlépésekre készül
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök javaslatot vár az ellenintézkedésekre
Fotó: AFP/Sputnik/Dmitry Astakhov

Lavrov az orosz parlament felsőházában a Washington által meghirdetett szankciókat a nemzetközi jog, valamint a diplomácia és az emberi illem durva és elfogadhatatlan megsértésének nevezte, amelyek - mint mondta - nem maradnak reagálás nélkül. „Az Egyesült Államok ismételten bebizonyította, hogy diplomáciája mindenekelőtt a megfélemlítés különböző formáira, a szankciókra, az ultimátumokra, fenyegetésekre épül” – hangoztatta Lavrov. A múlt pénteken elfogadott amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek. A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Lavrov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egyebek között erőszakos módszerekkel akadályozza a többpólusú világberendezkedés kialakulását. Ugyanakkor kifejezte Moszkva készségét a Washingtonnal való együttműködésre a kölcsönös tisztelet és az érdekek egyensúlya alapján. Rámutatott, hogy erre igény van „a nemzetközi élet stabilizálásának nevében”.

Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a saját nemzeti érdekeiből kiindulva olyan ellenintézkedéseket fog meghozni a gázvezetékeket sújtó amerikai szankciók nyomán, amelyek nem akadályozzák a projektek befejezését. Megítélése szerint korai még arról beszélni, hogy mikor fejeződik be az Északi Áramlat 2 építése. Mint mondta, Moszkva elemzi a büntetőintézkedések hatását. „Az elemzés alapvető célja a csővezeték építésének befejezése” – mondta Peszkov. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a tegnapi napon utasította kabinetjének tagjait, hogy tegyenek javaslatokat konkrét ellenintézkedésekre.

Jelentős mértékben nőtt az orosz olaj- és gáztermelés

Oroszország idén több kőolajat és földgázt termelt, mint tavaly – közölte tegnap a távirati iroda. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter előzetes adatokat ismertetve azt mondta, hogy tavalyhoz képest idén az olajtermelés 0,7 százalékkal, 560 millió tonnára, a gáztermelés pedig 1,7 százalékkal, 737 milliárd köbméterre bővült. Oroszország tavalyi olajtermelése 1,6 százalékkal, gáztermelése pedig 4,9 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest, ami jelentős növekedésnek számít. A nem végleges adatok alapján az energiaügyi miniszter azt mondta, hogy idén a tavalyival nagyjából megegyező mennyiségű, 437 millió tonna szenet bányásztak Oroszországban. (DV)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom