Gazdaság

Szigorúbb büntetés jár majd az illegális hulladéklerakásért

Megállítja a külföldi hulladék és szennyvíziszap Magyarországra áramlását a kormány, ennek érdekében változtat a jogszabályon – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Szigorúbb büntetés jár majd az illegális hulladéklerakásért
„Meg kell találnunk a műanyaghulladékok megfelelő feldolgozási módját, ezzel párhuzamosan pedig meg kell állítanunk az illegális lerakást” (Képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay

Meg kell találnunk a műanyaghulladékok megfelelő feldolgozási módját, ezzel párhuzamosan pedig meg kell állítanunk az illegális lerakást - mondta a lapnak Palkovics László

Gyakorlatilag nincs Magyarországnak olyan szeglete, ahol ne lenne az árkokban, erdőszéleken hulladék. Ezt pedig nem tolerálnánk tovább. A magyar társadalom a kormánynak ezen a téren egyértelműen feladatot szab, ezért mi is feladatot szabunk mindenkinek, aki érintett: az önkormányzatoknak a saját területükön meg kell szüntetniük a hulladéklerakást, akár úgy is, hogy az ehhez szükséges forrás biztosításához megemelik a helyi adót - jelentette ki a tárcavezető rámutatva: büntetni kell tetten éréskor, de a bírságolás csak az egyik pillére a motivációnak.

A másik összetevő a gyerekkori nevelés, pozitív motivációként pedig a betétdíjak bevezetését említette. „Én hajlanék erre minden csomagolóanyag kapcsán, és ez megkönnyítené a 2025-ös visszagyűjtési kötelezettség teljesítését is” - mondta Palkovics László.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a kormány nyár óta nem ad ki új engedélyt külföldi szennyvíziszap behozatalára.

Elmondta, a jövő év elején nyújtják be a kormánynak az energiastratégiát. A csomag egyik kiemelt területe az energiahatékony és megújuló távhőprogram, amelynek keretében zöldítik és versenyképesebbé teszik a távhőszektort. Ez magában foglalja az anyagukban nem hasznosítható hulladékok fokozottabb felhasználását a hőtermelésben - mutatott rá Palkovics László.

Szólt arról is, hogy nincs szükség új, nagy méretű hulladékhasznosító mű megépítésére, hiszen a jelenlegi országos égetőkapacitás és a prognosztizált keletkező hulladék mennyisége nagyjából megegyezik.

Az innovációs és technológiai miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy semmi nem indokolja a Mátrai Erőmű bezárását, így az egyáltalán nem reális opció. A cél a dolgozók és az infrastruktúra megtartása úgy, hogy közben a létesítmény korszerűsödik. Ugyanakkor  elismerte, hogy az erőmű lignitet tüzel, ami a jelen technológiai szinten nem környezetbarát. 

Erre az egyik megoldás Palkovics szerint az lehet, hogy a lignittüzelést leállítják egészen addig, amíg a tüzelésből származó szén-dioxid begyűjtésére nem áll rendelkezésre egy magas hatásfokú, tiszta technológia. Ezzel érdemes számolni a miniszter szerint, mivel Magyarország egyetlen igazán jelentős mennyiségben rendelkezésre álló, könnyen kitermelhető energiahordozója a lignit, amely tiszta szenes technológiák alkalmazhatósága esetén Magyarország hosszú távú ellátásbiztonságának az alapja lehet.

A tárcavezető a lignit tüzelésű erőművi kapacitás kiváltására reális alternatív megoldásként még új, gázüzemű erőművi blokkok megépítését is megemlítette az interjúban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom