Gazdaság

Korszakváltás küszöbén a magyar agrárium

Nagy István: A gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően a mezőgazdasági beruházások növekedése várható

A kormány és az agrártárca célja, hogy folyamatosan korszerűsödjön a magyar mezőgazdaság gépparkja a Vidékfejlesztési Program keretében.

A gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrészellátásával foglalkozó Axiál Kft. új telephelyének átadó ünnepségén.

A magyar gazdák, a hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első háromnegyed évben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint 2018 azonos időszakában. Alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanezen időszakban, tíz százalékkal többet, mint tavaly – derült ki az tárca közleményéből.

A gazdálkodók erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, a mezőgazdasági gépberuházások össz­értékének 57 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek – sorolta az agrárminiszter, majd hozzátette, hogy a kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható. A tárcavezető kitért arra is, hogy a vevők jelentős része bankhitel igénybevételével vásárolt. A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított növekedési hitelprogram fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe: az összes kihelyezés negyede, mintegy 81 milliárd forint a mezőgazdaságot erősítette az év első tizenegy hónapjában.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Lízingszövetség közzétett adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, 72 milliárd forintra emelkedett az első háromnegyed évben. Nagy István kiemelte: a kormány és az agrártárca célja, hogy folyamatosan korszerűsödjön a magyar mezőgazdaság gépparkja. A minisztérium a Vidékfejlesztési Programon keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta, emellett segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét 23 milliárd forint értékben, 3700 pályázó esetében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom