Gazdaság

Egész évben mákunk van

A magyar diótermés harminc-negyven százalékát viszik ki külföldre, főként Németországba, Franciaországba, Lengyelországba és Csehországba

Különösen megnő a mák és a dió fogyasztása a téli ünnepek alatt. A hazai diótermelés nemcsak kielégíti a magyar fogyasztók igényeit, de jelentős mennyiségben exportálják Európába. A belföldi máktermesztés esetében ugyancsak nem szükséges az import.

Egész évben mákunk van
A mák és a dió jelentős részét a karácsonyi időszakban értékesítik és sütik bejglibe
Fotó: MH

A dió az csak magyar lehet! – nyilatkozta határozottan egy mátrai településről származó két idős bosnyák téri árus, mikor a termés eredetéről érdeklődtünk tőlük. Ezt igazolja Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke is, aki lapunk megkeresésére elmondta, az eladásra szánt szárított héjas dió szinte száz százalékban magyar eredetű, például a budapesti vásárokban többnyire miskolci és mátészalkai dióval kereskednek. A magyar diótermés harminc-negyven százalékát viszik ki külföldre, elsősorban Németországba, Franciaországba, Lengyelországba és Csehországba. A magas termelési szintnek köszönhetően alapvetően nem szorulunk behozatalra, viszont a kedvezőbb árfekvés miatt néha előfordul, hogy Lengyelországból importálnak diót, amely iránt a kereslet a téli és a tavaszi ünnepek alatt ugrik meg a leginkább.

Az étkezési mák ezzel szemben nem kerül külföldre, ugyanakkor a belföldi fogyasztási igényeket többnyire kielégíti a hazai termelés. Néhány esetben azonban szükségessé válik a behozatal, amelyet a balkáni országokból, főleg Szerbiából és Észak-Macedóniából szállítanak hazánkba. Az étkezési mák esetében egy újfajta nemesítés indult, miután az Európa Unió törvényben szabályozta az ópiumtartalmat – tette hozzá Ledó Ferenc.

A dió és a mák iránt is hatalmas a kereslet a karácsony és a húsvét előtt – erősítette meg Gyöngyösi Kitti, a mák forgalmazásával foglalkozó Tellér Kft. munkatársa. Elmondta, a cég évente körülbelül átlagosan tíz tonna mákot ad el belföldi viszonylatban, amelynek mintegy hetven százalékát a karácsonyi időszakban, húsz százalékát a húsvéti ünnepek alatt értékesítik.

Tóth Benjámin, a Zöldi Kertészet tulajdonos-értékesítője felhívta a lapunk figyelmét, nagyon nagy az igény a magyar mákra. Míg a vállalat öt tonnát termelt belőle pár évvel ezelőtt, ez a szám huszonöt tonnára növekedett, köszönhetően a hirtelen megugró keresletnek. Megerősítette, csupán belföldi kereskedéssel foglalkozik a termelőcég, viszont a budapesti nagybani piacok révén eljut a termés a külföldi érdeklődőkhöz is. A bejglibe való iránti hatalmas érdeklődést jól jelzi, volt olyan árusítóhely, ahol már kirakták „a mák elfogyott” táblát is. A budapesti nagybani piac árlistája alapján a mák kilós fogyasztói ára 1000–1100 forint, míg a dióbélé 2200 és 3500 forint között változik. A nagykereskedelmi áruházláncokban a mák esetében ez a szám 2000-2500 forintra emelkedhet kilogrammonként, míg az ezer grammos dióbél ára akár az ötezer forintot is elérheti.

Kapcsolódó írásaink