Gazdaság

A minőség vezet a mennyiség előtt

A forralt bor egységáras a Szent István téri karácsonyi vásárban, kilencszáz forintba kerül három deciliter, a visszajáró vendég az igazi garancia a termékek színvonalára

Minden eddig szavazási rekordot megdöntve választották meg a budapesti Advent Bazilikát Euró­pa legszebb karácsonyi vásárának. Többször jártunk kint november huszonhetedike óta, megnéztük az árusokat, feltérképeztük a keresletet, a kínálatot, és részt vettünk egy ellenőrzésen is. A magyarok és a turisták körében is egyértelműen vezet a minőség, háttérbe szorítva a mennyiséget.

A minőség vezet a mennyiség előtt
Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy elsőrangú italt kapjunk
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Szent István téri vásár érdemelte ki idén a legjobb adventi vásár címet. A European Best Destinations független utazási portálon csaknem negyvenezer szavazatot kapva nyert a bazilika előtti tér Bécs, Gdansk és Brüsszel előtt. A vásár közkedvelt pontjánál, a forró italokat árusító, fából készült pavilonnál kérdeztük meg egy vendéglátóipari egység dolgozóit, mit isznak legtöbben ebben az időben. „Tapasztalataink alapján a forralt bor, a puncs és a tea fogy leginkább ebben a hidegben. A magyar vendégeink sokkal kevesebb számban érkeznek, mint a turisták, de kilencszáz forint három deciliter minőségi forralt borért megfizethető egy vásárban, ha egyet a sétához elkortyolgat az ember” – nyilatkozta lapunknak Kovács Balázs, a Hot Drinks Bar munkatársa. Azt is hozzátette, hogy a bor egységáras ebben a vásárban, illetve hogy a visszajáró vendég a legjobb visszajelzés és garancia arra, hogy a minőség előbbre való a mennyiségnél. „Nem vizezzük szét, nem használunk aromát, igazi csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és kardamont teszünk bele, így a vásárlók visszatérnek, ha isznak is máshol, akkor is. Inkább megveszik a jó borból azt egy vagy két forró italt amit elfogyasztanának egy-két óra alatt” – mondta az árus.

A kilencszáz forintért kézművesnek számító terméket értékesítő kereskedő kiemelte, hogy a rummal ezernyolcszáz forintba kerül a forralt bor, melyet elmondásuk alapján főleg a turisták fogyasztanak. „Captain Morgan’s rumot teszünk bele, így kicsit fűszeresebb, ütősebb, jobban átmelegíti őket, szeretik nagyon” – teszi hozzá Kovács Balázs, aki nem iszik alkoholt, de ebben az időben egy vagy két pohárral ajánl a vendégeknek.

Kiegészítésképp felhívja a figyelmet, hogy a termék cukrot tartalmaz, nem ugyanúgy kell vele számolni mint egy pohár vörösborral hidegen. Akik valamilyen diétát tartanak, akár az egészségük miatt, akár edzés mellett étrendben szabályozzák a szénhidrátfogyasztást, ne vigyék túlzásba a forralt borozást! – javasolja a kereskedő. Kérdésünkre, hogy kaptak-e már ellenőrzést, Kovács Balázs elmondta: már ellenőrizte őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és az ellenőrök mindent rendben találtak.

Kisebb szabálytalanságok mellett néhány esetben szankcióval járó súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében, amely során országszerte a karácsonyi vásárokat ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

A hatóság borászati felügyelői öt budapesti helyszínen tizenkilenc kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték az első héten. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a forralt borokra is, és sem a nyomon követhetőség, sem az alapanyagok minősége tekintetében nem állapítottak meg semmilyen jogsértést.

Kapcsolódó írásaink