Gazdaság

Közösen kell felkészülni a munkaerőpiacot is érintő digitalizáció kihívásaira

Jelentős technológiai átalakulások

Az államnak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak közösen kell felkészülniük a digitalizáció kihívásaira, amelyek egyaránt érintik majd a munkaerőpiackeresleti és kínálati oldalát – mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet százéves fennállása alkalmából szervezett konferencia megnyitóján.

Közösen kell felkészülni a munkaerőpiacot is érintő digitalizáció kihívásaira
Bodó Sándor
Fotó: MH

Bodó Sándor (képünkön) a felkészülés elemei közül példaként a kormány által kidolgozott digitális stratégiák alkalmazását és a munkavállalók megfelelő képzését említette. Ebben fontos szerepet játszik majd a felnőttképzés, hiszen a munkaadóknak is érdekük, hogy saját dolgozóikat megfelelően felkészítsék a lehetséges változásokra. Mindezekre azért van szükség, mert nemzetközi felmérések szerint a munkahelyek 14 százalékát veszélyezteti a digitális munkanélküliség, a jelenlegi munkakörök 32 százaléka pedig vélhetően radikálisan átalakul a következő időszakban. Az eseményen Heinz Koller, a 158 tagországot tömörítő ILO igazgatója videóüzenetében a technológiai átalakulás pozitív és negatív hatásait mutatta be. A munka világa ma hatalmas nyomás alatt áll – mondta a szakember.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom