Gazdaság

Gazdaságvédelmi intézkedésekkel a növekedés fenntartásáért

A fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése nemzetgazdaságiés társadalmi értelemben is kiemelt feladat, a munkaerőpiacnak még vannak tartalékai

A kormány szeretné megőrizni a magyar gazdaság eddig elért eredményeit, az Európai Unió átlagos növekedési üteméhez viszonyított két százalékpontos előnyt, ezért február–márciusban olyan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket kíván életbe léptetni, amelyek segítik a növekedési előny megtartását – mondta tegnap Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) ülése után.

Gazdaságvédelmi intézkedésekkel a növekedés fenntartásáért
Varga Mihály: Azonossá kell tenni a diákok közterheit
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, nyolcszáznegyvenezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a foglalkoztatási ráta pedig 54,9 százalékról hetven százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar munkaerőpiacnak még jelentősek a tartalékai, a fiatal és a tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése társadalmi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat. A fiatalok közül sokan maradnak távol a munkaerőpiacról, amelyben többek között a diákmunka közterhei, a lakhatási nehézségek, valamint a vi- szonylag alacsony vállalkozói kedv játszik szerepet – hangzott el a tanács ülésén. Ahhoz, hogy érdemben növekedhessen a 16–24 év közöttiek foglalkoztatása, az NVT javaslata szerint a diákszövetkezetekben és az azokon kívül tanulók közterheit azonossá kell tenni. Jelenleg több mint húszszázalékos a különbség, amelynek megszüntetésével egyszerűsödhet és átláthatóbbá válhat a tanulók adózása, miközben a közterhek mérséklése a gazdaság fehéredését is segítheti. A kormány folytatja diákkollégium- és munkásszálló-bővítési programját, amelyek révén már az elmúlt években is jelentős mértékben növelte a férőhelyek számát. A tanács foglalkozott a babakötvény helyzetével is. A babakötvénynek kedvezőbb a hozama, mint a MÁP Plusznak, de lehet, hogy változtatnak majd a feltételein, hogy még vonzóbbá tegyék.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a működőtőke-befektetéseket ösztönző támogatási rendszert ismertetve az NVT egyeztetésen elmondta: idén az első tíz hónapban 4,7 milliárd euró külföldi működőtőke befektetés érkezett Magyarországra, a dél-koreai befektetők átvették a vezetést a német beruházóktól. Dél-Koreából 2,5 milliárd euró befektetés jött az országba. Az ügynökség régiós összehasonlításban kiemelkedően teljesít, tavaly például kilencvennyolc projekt indulhatott el 4,312 milliárd euró értékben. A befektetésösztönzések államháztartási vonzatáról szólva elmondta, hogy egy forint támogatás átlagosan 2,57 forint adóbevételt generál a költségvetés számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom