Gazdaság

Stabilitást nyújt az új lakossági állampapír

A június óta forgalomban levő ötéves futamidejű Magyar Állampapír Plusz értékesítése átlépte a háromezermilliárd forintot – közölte tegnap Varga Mihály

A tervezettnél is jóval több volt az értékesítés a júniusban bevezetett új lakossági állampapírból.

Stabilitást nyújt az új lakossági állampapír
Varga Mihály: Nem szándékozunk változtatni a feltételrendszeren
Fotó: MH/Katona László

Újabb szintet lépett a lakossági állampapír-értékesítés Magyaror­szágon, hiszen a június óta forgalomban levő ötéves futamidejű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) értékesítése átlépte a háromezermilliárd forintot – közölte tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: ez egyben azért is siker, mert erre az évre nem volt eredetileg tervezve ilyen mennyiségű értékesítés. A kormány célja, hogy növelje a lakosságnál levő állampapírok mennyiségét. Jelenleg a MÁP Plusszal együtt 7500 milliárd forintnyi állampapírt birtokol a lakosság, a cél, hogy ez tizenegyezer milliárd forintra emelkedjen – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Ez ugyanakkor reális cél – tette hozzá – hiszen a MÁP Plusz magas hozamot kínál, kamatmentes, és egyszerű hozzájutni. A Magyar Postánál 43 napja vásárolható meg a papíralapú változat, ebben az időszakban 45 milliárd forintnyi MÁP Pluszt vásárolt a lakosság. Ezzel együtt a legfontosabb értékesítési pontok – elektronikus formában – a kincstári és bankfiókok, illetve a Fundamenta lakástakarékpénztár kirendeltségei.

Területi megoszlás szerint a fővárosban és Pest megyében volt a legtöbb értékesítés, összességében 45 százalékos. A második helyen Hajdú-Bihar, a harmadikon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerepel. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az államadósság stabil fizetéséhez jelentős mértékben hozzájárul ez az állampapír, és jövőre nem terveznek külföldi államkötvény kibocsátást, legalábbis euróban és dollárban. Létezik ugyanakkor egy zöldkötvény-kibocsátási terv jenben illetve jüanban, ebből a pénzből viszont olyan beruházásokat lehetne finanszírozni, amelyek a klímavédelmet szolgálják. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem terveznek változtatást a MÁP Plusz értékesítésében és a felté­telrendszerben. A féléves kamatok­hoz már hozzá lehet jutni, eddig egymilliárd forint értékben váltottak vissza befektetők állampapírt.

Kapcsolódó írásaink