Gazdaság

Elindították a kamattámogatási programot a gazdák részére

Az Agrárminisztérium célja, hogy a termelők a korszerűsítésre fordítsák a hozzájárulásokat

Idén is megrendezték az AGROmashEXPO és Agrárgépshow 2020 eseményt, amely az agrártermelők digitalizálódását és technológiai ismeretek bővíttetését szolgálja. Az Agrárminisztérium és az Agrárgazdasági Kutatóintézet szorgalmazni kívánja, hogy a termelők minél több agrárgépet vásároljanak az anyagi támogatásokból.

Elindították a kamattámogatási programot a gazdák részére
Feldman Zsolt: Fontos, hogy a dolgozók megismerjék a legújabb trendeket
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdaságban dolgozók megismerjék a legújabb agráripari trendeket – közölte tegnap MTI Feldman Zsolt (képünkön), az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárának a budapesti Hung­expo Vásárközpontban tett előadására hivatkozva. Az államtitkár az AGRO­-mashEXPO és Agrárgépshow 2020 elnevezésű kiállításon hangsúlyozta, az idén működésbe hozták a kamattámogatási programot, amely százmilliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújt segítséget. A mezőgazdasági gépek finanszírozására szánt hiteleket legfeljebb harmincmilliárd forintig igényelhetik. Az idén újraindult lízingdíj támogatási konstrukció keretében mintegy 370 támogatási kérelmet hagytak jóvá, amely összesen több mint tizenötmilliárd forintot jelent.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy jelentős mértékben megnövekedtek a vidékfejlesztésre irányuló segítségnyújtások. A Magyar Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki közvetlenül nemzeti és agrárfejlesztési támogatásként. Egyértelműsítette, hogy a mezőgazdasági termelésben érintettek az anyagi javakat a modern technológiába fektessék Magyarország versenyben maradása érdekében. A rendezvény erre igyekszik kísérletet tenni – tette hozzá a minisztérium államtitkára.

Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének igazgatója elmondta, hogy a rendezvény megszervezése a szövetség és a Hung­expo közötti többéves megállapodásnak köszönhető. Felhívta a figyelmet, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben szereztek be új agrárgépeket az előző évben, az alkatrészekre 49 mil­liárd forintot fordítottak. A használtgépforgalom eléri a harmincmilliárd forintot is, az ágazati összforgalom kétszázötvenmilliárd forint körül mozog – mondta az igazgató.

Kapcsolódó írásaink