Gazdaság

Erősíteni kell a zöldberuházásokat

A Magyar Nemzeti Bank szerint az emberiség ökológiai szükséglete még mindig magasabb, mint a Föld eltartóképessége

Az idei Növekedési jelentésben egy olyan tényezőt helyezett középpontba a jegybank, ami nagyon hosszú – több évtizedes – távon, több generációt felölelve képes befolyásolni a gazdasági növekedés lehetőségeit. Ezen tényező a környezet állapota, a természeti tőke minősége és mennyisége. Az elmúlt több mint két évszázadban az emberiség soha nem látott gazdasági fejlődésen ment keresztül.

Erősíteni kell a zöldberuházásokat
A fenntartható fejlődés három pillérét hangsúlyozta Virág Barnabás (középen) igazgató. Mellette Balatoni András és Hajnal Mihály
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fenntartható fejlődés három pillére a gazdasági növekedés, az ökológiai fenntarthatóság és a társadalmi egyenlőtlenség kérdése – mondta tegnap Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója Budapesten, a jegybank Növekedési jelentésének bemutatóján. Balatoni András igazgató felhívta a figyelmet, hogy fenntartható, zöld növekedési modellre kell átállítani a világgazdaság és benne a magyar gazdaság fejlődését, úgynevezett irányított technológiai váltásra lesz szükség. Kiemelte, hogy az ENSZ szakembereinek számítása alapján egy ilyen pályán globális szinten 2050-ig éves átlagban négyszázalékos gazdasági növekedés jelezhető előre, ami magasabb, mint a jelenlegi trendek folytatódását bemutató, alternatív forgatókönyvekben szereplő 2,5–3 százalékos érték.

A jelentés szerint a zöld növekedési pályán az ökológiai lábnyom 2050-ben 1,2 földnyi területre csökken a jelenlegi 1,7-ről. Így, bár az emberiség ökológiai szükségletemég mindig magasabban alakul, mint a Föld eltartóképessége, érdemi javulás lenne elérhető a megfelelő lépések következtében. Ezen forgatókönyv alapfeltétele a zöldberuházások felfuttatása, aminek értelmében éves szinten 650 milliárd dollárt kellene kizárólag az energiahatékonyságot előmozdító és a szén-dioxid-intenzitást csökkentő beruházásokra költeni globálisan. A számítások alapján összességében a zöldberuházások éves növekedési ütemének öt százalék körül kellene alakulnia, és átlagosan a GDP két százalékát kellene kitenniük az ilyen projekteknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom