Gazdaság

Visszafogott a növekedés a hazai lízingpiacon

Jelentős finanszírozási igény tapasztalható az itthoni cégeknél, a nagycsaládosok negyede él különböző hitelkonstrukciókkal a támogatott autóvásárlásoknál

A kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) jelentős finanszírozási igény tapasztalható, és ez segítséget jelenthet a lízingpiac növekedéséhez. Ezzel együtt jelentős kihívásokkal is meg kell küzdeni, ilyen például, hogy a személy- és kisteherautók esetében nehéz előrejelezni a kibocsátási normákra vonatkozó uniós szabályok hatását.

Visszafogott a növekedés a hazai lízingpiacon
Nehéz előrejelezni a kibocsátási normákra vonatkozó uniós szabályok hatását
Fotó: MH

Az idén várható tíz százalékos növekedés után jövőre inkább öt százalékos növekedés várható a magyarországi lízingpiacon. Mint azt Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke nemrégiben egy konferencián elmondta, az európai piac négy-öt százalékos növekedését bőven meghaladó 9,3 százalékos javulással zárta az év első kilenc hónapját a magyar lízingpiac, ami a finanszírozott összeget tekintve 550 milliárd forintot jelentett. Hozzátette azonban, hogy a hazai lízingpiac szereplőinek számos kihívással kell megküzdeniük.

A szövetség értékelése szerint ötszázalékos növekedés lehet reális a következő években. A lízingszövetség elnöke szerint több kedvezőtlen körülmény hátráltatja a bővülést, részben a lassuló gazdasági növekedés, az uniós források kifutása miatt visszafogottabb beruházási kedv, valamint a fogyasztói kereslet csökkenése. Ráadásul a lízingpiac egyik motorját jelentő személy- és kisteherautóknál a kibocsátási normákra vonatkozó uniós szabályok hatása megnehezíti a pontos piaci előrejelzést.

Ezzel ellentétben viszont a növekedést segítheti, hogy a kkv-knál jelentős finanszírozási igény tapasztalható, a bővüléshez pedig a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja, a Nemzeti Hitel Program Fix és az Eximbank segítségével elérhető lízingkonstrukciók is hozzájárulnak.

A konferencián szóba került a nagycsaládosoknak nyújtott autóvásárlási támogatás is. Mint ismert, a kormány döntésének értelmében július óta a három- vagy többgyermekes családok új, minimum hétüléses személyautó vásárláshoz kaphatnak ötven százalékos, maximum 2,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást.

Görög Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője elmondta, hogy júliustól november 19-ig húszezer igénylés érkezett a családoktól.

A tényleges kifizetések az új autók több hónapos megrendelési ideje miatt némi késéssel történnek. Az eddig folyósított támogatások átlagösszege 2,47 millió forint, ami azt mutatja, hogy az érintett családok igyekeznek kihasználni a maximális támogatást. Elhangzott az is, hogy a támogatást igénylő családok többsége, körülbelül háromnegyedük készpénzes vásárló. Ezen belül egynegyedük vett igénybe lízingfinanszírozást, július óta összesen kétmilliárd forint értékben.

Görög Norbert kiemelte, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási programjának sikere a piaci szereplőkön, köztük a lízingcégeken is múlik. A kormányzat ennek érdekében rendszeres és folyamatos egyeztetést folytat a Magyar Lízingszövetség, valamint a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének szakembereivel.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, hogy 2019 is erős éve volt a magyar gazdaságnak, ami tükröződik a munkaerőpiac helyzetében, a relatíve magas inflációban és a folyó fizetési mérleg többletének eltűnésében. Véleménye szerint a következő év lassulást hozhat, ám az erős fogyasztói kereslet inkább felfelé mutató kockázatot jelent a bruttó hazai termék növekedési ütemére.

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint a lízingcégek számára kitörési lehetőséget nyújtanak a kkv-k, pontosabban a számukra kidolgozott és a napokban bemutatott kkv-stratégia. Ennek elsődleges célja a magyar kkv-k hozzáadott értékének, termelékenységének, exportképességének növelése. Emellett fontos, hogy a kis- és középvállalkozások bátrabban igényeljenek finanszírozást különböző fejlesztéseikhez. Uniós összevetésben ugyanis a magyar kkv-k nagyon ritkán vesznek fel hitelt, emellett magas a banki visszautasítási rátájuk.
A stratégia éppen ezért azt is kiemelten kezeli, hogy a vállalkozások finanszírozási képessége jelentősen javuljon, valamint hogy bővüljön az elérhető konstrukciók palettája, többek között a különböző lízingtermékekkel.

A konferencián elhangzott az is, hogy az iparban érdekelt cégek fejlesztéseinél több ezer milliárd forintos finanszírozási lehetőség adódik. A következő időszakban kiemelten nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minden vállalkozás megismerje a lízingkonstrukciókat, amelyek bármilyen, a cégek fejlődését szolgáló eszköz – gép, berendezés, jármű – beszerzésére az egyik legjobb alternatívát nyújtják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom