Gazdaság

Újabb adócsökkentésekre készül a kormány

Varga Mihály: További lépéseken dolgozunk, hogy Magyarország gazdasági növekedése a következő években is meghaladja az uniós átlagot, legalább két százalékponttal

Világgazdasági válság nincs ugyan, de lassul a növekedés üteme, ezért a magyar gazdaság további erősödéséhez, Magyarország felzárkózásához újabb gazdaságvédelmi lépésekre van szükség.

Újabb adócsökkentésekre készül a kormány
„Jelenleg miénk Európa leggyorsabban növekvő gazdasága”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A megfelelő gazdaságpolitikának és a magyar vállalkozások elmúlt években nyújtott munkájának köszönhető, hogy egyre több cég képes növelni a termelékenységét, javítani termékeinek minőségét, és ezzel helytállni az exportpiacokon is – hangsúlyozta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A pénzügyminiszter a vállalkozások előtti kihívásokról szólva a digitális lehetőségek kiaknázására, valamint az értékláncokhoz kapcsolódás fontosságára hívta fel a figyelmet – derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar jelenleg – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap a héten nyilvánosságra hozott jelentésében korábbi előrejelzését módosítva 4,9 százalékra prognosztizálja hazánk idei növekedési ütemét. A nemzetközi szervezetek többsége már tavaly ilyenkor is azt jósolta, hogy a magyar gazdaság lassulni fog, ennek ellenére a harmadik negyedévben öt százalékkal bővült a gazdaság – emlékeztetett a miniszter. Megjegyezte: a tartós és folyamatos bővülés mögött nem hitelfelvétel vagy privatizáció áll, mint ahogyan az a 2000-es évek közepén volt, hanem többek között a fogyasztás élénkülése, a termelékenység javulása és a befektetések magas száma. A magyar gazdaság teljesítményében jelentős szerepe van a kormány intézkedéseinek – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A júniusban bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv megvalósult elemei – a Magyar Állampapír Plusz, a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése, a fejlesztési adókedvezmény kibővítése, az adóelőleg-feltöltés eltörlése, a reklámadó felfüggesztése és a munkásszállók támogatásának kiterjesztése – már éreztetik hatásukat. Mint mondta, a kormány további lépéseken dolgozik azzal a céllal, hogy a magyar gazdaság növekedése a következő években is meghaladja az uniós átlagot legalább két százalékponttal. A versenyképesség erősítése kiemelt cél, de mindezt a korábbi fiskális fegyelem fenntartás mellett kell véghezvinni – szögezte le Varga Mihály, aki szerint a gazdaság minden szereplőjének biztonságos hátteret nyújt a kiegyensúlyozott államháztartás, a csökkenő hiány és államadósság. A vállalkozásbarát gazdaságpolitika jegyében további adó- és adóadminisztráció csökkentésekre, beruházásösztönzésre, a digitalizációs fejlesztések támogatására és célzott munkaerőpiaci intézkedésekre készül a kormány.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom