Gazdaság

Mindjárt indul az ünnepi roham

Szűk családi körben szeretünk karácsonyozni

Lassan elindul a roham a karácsonyi ajándékok beszerzéséért. Egy internetes felmérés szerint minden második ember még mindig plázákban és boltokban szerzi be az ajándékokat, de egyre népszerűbb az online vásárlás is.

Mindjárt indul az ünnepi roham
Sokan az utolsó pillanatokra hagyják a vásárlást
Fotó: MH

Az átlagos magyar elsősorban a szűk családi körnek, 10–50 ezer forint értékben ajándékoz, és csak néhány héttel karácsony előtt, leginkább a tömött üzletekben kezdi el a meglepetések beszerzését – derült ki a Jófogás online kutatásából. A felmérés szerint csaknem minden második ember még mindig plázákban és boltokban szerzi be az ajándékokat, de egyre népszerűbb az online vásárlás is. Ez utóbbi lehetőséget a válaszadók harminc százaléka jelölte meg, és az eredményekből az is kiderül, hogy leginkább a 21 és 50 év közöttiek látogatják ilyen célból a különféle webshopokat. Az eredmények alapján ünnepi vásárokban rendkívül kevesen – két százalék – szoktak ajándékokat vásárolni, és a saját készítésű, kézműves meglepetések is a lista végén vannak. Az is kiderült, hogy minden tizedik válaszadó akár kétszázezer forintnál is többet költ. A megkérdezettek 61 százaléka elsősorban a szűk családi kört ajándékozza meg, és külön érdekes, hogy ajándékozási szempontból a tágabb családi kört a barátok megelőzik. A felmérést végző cég felhasználóinak tizenöt százaléka ezzel szemben egyáltalán nem szokott karácsonykor ajándékozni.

A válaszadók legnagyobb része csak a karácsony előtti néhány hétben rohamozza meg a boltokat, azonban viszonylag sokan vannak – tizennyolc százalék –, akik már korábban is ünnepi lázban égnek, így akár már októberben elkezdik az ajándékok beszerzését. Minden tizedik ember viszont mindezt egészen az utolsó pillanatra hagyja – velük lehetnek tele az üzletek december 23-án is. A válaszadók közel fele karácsonykor is nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, és odafigyel, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet.

Kapcsolódó írásaink

Egészséges és finom adventi sütemények zöldségekből

ĀHogy igazi élmény legyen a karácsonyi édes készülődés, nem hiányozhatnak az igazi klasszikusok az asztalról, de bolondítsa meg őket olyan – talán első hallásra szokatlan – alapanyagokkal, mint például a cékla vagy a cukkini, vagy a sütőtök.