Gazdaság

Sikerült megállítani a közút­hálózat romlását

A kormány három párhuzamosan futó felújítási programban támogatja a hazai utak műszaki színvonalának javítását, jövőre emelkedik a Magyar Falu Programra szánt összeg

A kormány három útfelújítási programban támogatja a hazai közutak műszaki állapotának a javítását. Ebből kettőre hazai, egyre pedig európai uniós támogatás jut.

Sikerült megállítani a közút­hálózat romlását
A korszerű utak alapvetően meghatározzák az ország gazdaságát
Fotó: MH/Katona László

Magyarországon 2010 elejétől 2019 végéig több mint hatezer kilométer útszakasz újult meg, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. Ebből az idén a Magyar Közút Nonprofit (MK) Zrt. beruházásaiban 160 útszakasz lett rendbe téve, összesen több mint ötszáz kilométeren 65 milliárd forintból – mondta tegnap Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikai államtitkára. Az MK országosan 31 ezer kilométer hosszú út fenntartásáért felelős, és ezer kilométer a koncessziós útszakaszok hossza. Mosóczi László hangsúlyozta, a közúthálózat szolgáltatási színvonala alapvetően befolyásolja az ország és az egyes kistérségek gazdaságát, illetve a lakosság eljutási lehetőségeit.

A kormány három párhuzamosan futó útfelújítási programban támogatja a hazai közutak műszaki állapotának javítását. A 2016-ban hazai költségvetési forrásból indult Komplex Útfelújítási Programban a kormány az idén 16,4 milliárd forint többlettámogatást biztosított az eddig forráshiány miatt meg nem valósult projektekre. Ennek teljes keretösszege meghaladja a 174 milliárd forintot, ebből 2016 és 2020 között több mint 550 útszakasz újul meg mintegy 1500 kilométeren. Az uniós társfinanszírozású Terület- és Településfejlesztés Operatív Program 55 milliárd forinttal támogatja az országos közutak korszerűsítését. A programban a megyei önkormányzatok bevonásával kijelölt 184 útszakasz műszaki állapota javul összesen 520 kilométeren. A Magyar Falu Programban 2019-ben kezdődött meg a kivitelezés a vidéki bekötő- és összekötőutak korszerűsítésére szánt forrásokból. Ez idén mintegy nyolcvan helyszínen több mint 220 kilométernyi útszakasz újult meg mintegy 26 milliárd forintból. A tervek szerint a részben az útdíjbevételekből finanszírozott program éves keretösszege jövőre ötvenmil­liárd forint lesz, a jövő évi munkák előkészítésére 2019-ben 2,5 milliárd forintot fordítanak. A három útfelújítási programban 2016 és 2020 között 280 milliárd forintból több mint kilencszáz útszakasz szolgáltatási színvonala javul több mint 2400 kilométeren – mondta az államtitkár.

Szilvai József Attila az MK vezérigazgatója közölte, az állam 2016 és 2021 között négyszázmilliárd forintot biztosít az úthálózat fenntartására, és ennek révén sikerült megállítani az állapotromlást: míg 2016-ban 56,5 milliárd forint, idén 89,5 mil­liárd forint jutott erre a célra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom