Gazdaság

Karácsonykor fogy el a teljes hazai halmennyiség mintegy harmada

Az ünnepek közeledtével megnő az érdeklődés a ponty és a harcsa vagy éppen a süllőiránt, az év közbeni fogyasztásra kampányok irányítják rá a figyelmet

A karácsonyi hal népszerűsége töretlen Magyarországon. A kiváló vízgazdálkodás következtében nem drágul a hal fogyasztói ára, és az előző év teljesítménye után ismét sok vásárlóra számítanak a halkereskedők. A halhús iránti igény növekedése elsősorban a  reklámkampányoknak köszönhető.

Karácsonykor fogy el a teljes hazai halmennyiség mintegy harmada
A hal ára az ünnep közeledtével sem változik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A ponty és a harcsafélék – az európai és az afrikai – a legkelendőbb halfajták hazánkban karácsony tájékán – tudatta lapunkkal tegnap Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Mint említette, a ponty eladási rátája hetvenöt, a harcsaféléké hat–tíz, a busáé kevesebb, mint hét százalékát teszi ki a teljes hazai halkereskedelemnek. Az ünnepi időszak közeledtével ez a szám különösen magas, a ponty és a harcsa mellett megnő az érdeklődés a busa, az amur vagy éppen a süllő iránt – tette hozzá. A karácsonyi ünnepek alatt fogy el a teljes hazai halmennyiség mintegy 30–35 százaléka. A teljes hazai éves termelés eléri a 13–14 ezer tonnát, amely hasonló a tavalyi eredményhez. A kiváló haltermelés fokozatos növekedésében és a halászati ágazat korszerűsítésében jelentős szerepet játszik Magyar Halászati Operatív Program – ismertette a szóvivő.

Felhívta a figyelmet: jó hír a vásárlóknak, hogy a hal ára a karácsony közeledtével sem változik. Ez annak köszönhető, hogy Magyarországon – a tavalyi évhez hasonlóan – kiváló volt a haltermés, az exportpiacokon viszont csökkent a hal iránti kereslet.

A haltermékek élelmiszer-biztonságán szigorúan őrködik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi-vatal, amelynek a munkáját az állami halőrszolgálat is erősíti. Ennek köszönhető, hogy például felszámolták az illegális olaszországi harcsabehozatalt. A termelők mellett a halárusok is érdekeltek a minőségi magyar hal piacra juttatásában. A szóvivő szerint a halfogyasztás mindenkinek ajánlott, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat is tartalmaznak természetes állapotban. Éppen ezért a halat mint az egészséges étrend egyik tényezőjét népszerűsíteni kívánják a médiumokban. Nagy szerepet játszott a halhús felemelkedésében az Agrármarketing Centrum Kapj rá! elnevezésű kampánya, amely receptfüzetekkel, mobilapplikációval és kóstoltatásokkal népszerűsítette a halfogyasztást. Mindemellett az úgynevezett HALpéntek bevezetését is tervezi a MA-HAL.

A reklámkampánnyal fel kívánják hívni a lakosság figyelmét a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztásra, mert a minőségi élet, az egészséges öregkor egyik alapja a rendszeres halételfogyasztás – emelte ki Lévai Ferenc.

Kapcsolódó írásaink