Gazdaság

Jól tartja a tempót az ipar

Elemzők szerint a bővülés mértéke annak fényében meglepő, hogy a külföldi kereslet lanyhának mondható, az európai szektor pedig gyengén teljesít

A magyar ipar annak ellenére is jól teljesít, hogy Németországból ismét rendkívül rossz hírek jöttek – hangsúlyozzák az elemzők. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az októberi növekedés nagyjából megegyezik az idei év tíz hónapja alatt mért átlagos teljesítménnyel.

Jól tartja a tempót az ipar
A mostani növekedés elsősorban az elmúlt évek gyárberuházásainak köszönhető
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett – jelentette tegnap a KSH. Az adatok szerint a termelés az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az építőipar termelési értéke a január–szeptemberi időszakban 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A német Destatis tegnap közölte, hogy októberben az ipari termelés volumene szezonális és naptári kiigazítással 1,7 százalékkal esett szeptemberhez képest.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, az ipar tartja a tempót, a következő hónapokban derül majd ki, hogy kell-e lassulásra felkészülni. Az októberi adatokból valószínűsíthető, hogy az ipar áthozta a lendületes fejlődést az utolsó negyedévre is. Az ipari bővülés mértéke annak fényében meglepő, hogy a külföldi kereslet lanyhának mondható, az európai ipar gyengén teljesít. A növekedés elsősorban az elmúlt években elindult gyárberuházásokból adódó többletkapacitásoknak köszönhető.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: annak ellenére is, hogy Németországból ismét rendkívül rossz hírek jöttek, továbbra is jól teljesít a magyar ipar. Az ipari termelés októberi növekedése nagyjából megegyezik az idei év tíz hónapja alatt mért átlagos teljesítménnyel.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint részben az erősebb tavalyi bázis miatt is lassult az ipari termelés növekedése októberben az előző havi, kirobbanó 11,1 százalékról. A magyar ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát, így teljesen elvált azoktól. A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja a beruházások érdemi növekedése, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom