Gazdaság

Idén is remek évet zár az építőipari ágazat

A munkavállalók jó részét az itt tevékenykedő több mint százezer, többségében kicsi és közepes cég foglalkoztatja

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tegnap tartotta hagyományos évzáró közgyűlését, amelyen megalakulásának harmincadik évfordulóját is ünnepelték. Az ágazat teljesítménye idén akár 25–28 százalékkal is bővülhet – mondta Koji László, a szakszövetség elnöke.

Idén is remek évet zár az építőipari ágazat
Koji László: A jövő esztendő az állami szerepvállalás éve lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az építőipar termelési értéke a január–szeptemberi időszakban 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, éves szinten az idén huszonöt–harminc százalékkal bővülhet – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára. Hozzátette, az építőiparban háromszáznegyvenezer ember dolgozik, a munkavállalókat az ágazatban tevékenykedő több mint százezer vállalkozás foglalkoztatja, közülük 23 tekinthető nagyvállalatnak, a többi kis- és közepes vállalkozás (kkv). Az adatok a helyettes államtitkár szerint azt mutatják, hogy az ágazatban a vállalkozások átlagosan három embernél kevesebbet foglalkoztatnak. Kiemelte, hogy a kormány jelentős költségvetési forrásokat biztosít a kkv-k modernizálására, hatékonyságának növelésére, technológiai megújításra. Erre a célra 2018-ban 16 milliárd forintot, az idén kilencmilliárd forintot fordítottak, jövőre pedig újabb hatmilliárd forintot költenek. Az államtitkár közölte, a költségvetési forrásokkal kivitelező cégek eszközbeszerzését, technológiai fejlesztését, képzésekben való részvételét és beruházásmenedzsment-fejlesztését támogatták. Tájékoztatása szerint idén a hatmilliárd forintos támogatási keretre 177 pályázat érkezett, közülük 66-ot támogattak, átlagosan hetvenmillió forinttal.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke értékelése szerint 2019-ben jó évet zár az építőipar: az ágazat termelési értéke az idén eléri a négyezer milliárd forintot, teljesítménye pedig 25–28 százalékkal bővülhet 2018-hoz képest. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az építőipari cégek jelzése szerint az általuk kibocsátott számlák értékének átlagosan a húsz százaléka nincs határidőre kifizetve. Az ÉVOSZ-tagok pedig úgy látják, hogy az általuk kibocsátott számlák értékének öt százalékát nem is fogják kifizetni. A négyezermilliárd forintos termelési érték alapján az öt százalék kétszázmilliárd forintnak felel meg – érzékeltette a problémát a szakszövetség elnöke.

Koji László szerint a jövő év teljesítményére hatással lesz, hogy az ágazat megrendelésállománya tíz százalékkal csökkent, ezen belül a mélyépítés területén 22 százalékos a visszaesés. Úgy vélte, 2020 az állami szerepvállalás éve lesz a gazdaság élénkítésében, a lakossági bizalom erősítésében és a megrendelések területén is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom