Gazdaság

A valutaalap kedvező képet festett rólunk

Várakozáson felüli a gazdaság növekedése

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) beszámolója szerint a jelenlegi lassuló globális gazdasági környezetben a magyar gazdaság növekedése továbbra is várakozáson felüli, Európa egyik leggyorsabb ütemű bővülését mutatja.

Tovább javította az IMF Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról. A valutaalap kitért arra, hogy
a jelenlegi lassuló globális környezetben a magyar gazdaság növekedése továbbra is várakozáson felüli, Európa egyik leggyorsabb ütemű bővülését mutatja. A dokumentum emellett elismeréssel szól a növekedésbarát adópolitika eredményei­ről, a bérfelzárkózást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító és a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedésekről. Az IMF szerint a kormány Versenyképességi Programja megfelelő lépéseket tartalmaz a jövőre nézve, amelyek elsősorban a kis- és középvállalkozások versenyképességét növelhetik. Az elemzés az államháztartási folyamatokról és az adósságkezelési stratégiáról szólva kifejti, hogy a magyar gazdaságot korábban veszélyeztető külső kockázatok jelentősen csökkentek. Mint azt a Pénzügyminisztérium tegnap közölte, már minden nemzetközi szervezet elismeri, hogy a növekedés kiegyensúlyozott alapokra épül. A tartós növekedésnek a családok otthonteremtését támogató, a vállalkozások versenyképességet erősítő, illetve a beruházásösztönző kormányzati intézkedések adnak lendületet.

A növekedéshez jelentős mértékben járul hozzá a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac fejlődése, hiszen ma már 4,5 milliónál is többen dolgoznak hazánkban, míg a reálbérek hét százalék felett emelkednek. A valutaalap kockázatokra irányuló felvetéseivel a magyar kormány is számol, ennek érdekében alkotta meg a Családvédelmi és a Gazdaságvédelmi Akciótervet, ez utóbbi folytatásának előkészítése már elkezdődött a tárcánál.

Kapcsolódó írásaink

Európában is kiemelkedő a magyar gazdaság bővülése

ĀAz IMF új jelentése teljes elismeréssel szól a növekedésbarát adópolitika eredményeiről, a bérfelzárkózást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító és a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedésekről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom