Gazdaság

Kacatmentes karácsony

A földlabdás fenyő talán a legjobb megoldás, a kis fát így az ünnepek után kiültethetjük a kertbe, vagy éveken át egy megfelelő méretű cserépben nevelhetjük

A fenntarthatóság karácsonykor is fontos. A bejgli, a hal, az ajándékbeszerzés, a rohanás és túlszervezés mellett egyre inkább felértékelődik a minőségi időtöltés, a tudatos szemléletmód gyakorlása, átadása és a kényszermentes, kacatmentes karácsony.

Kacatmentes karácsony
A vágott fenyő hazai termelőktől származik, és sok családnak nyújt megélhetést
Fotó: MH

Kacatmentes karácsony címmel adott ki a Get up and goals projekt a napokban egy figyelemfelkeltő grafikát, amelyen egy egyszerű karácsonyfa látható. A talptól a csúcsig ajánlásokat olvashatunk, mit tegyünk a hulladékcsökkentés érdekében a fenntartható ünnepekért. Az ábrát rengeteg magánszemély és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet osztja meg a közösségi oldalakon, ami azt jelenti, fontos nekik a téma, azonosulni tudnak a célokkal, szeretnének tenni valamit közös jólétünkért, környezetünkért, a Földért. A környezetvédelem nemcsak karácsonykor fontos, de ilyenkor nem árt kiemelten odafigyelni, hiszen az ünnepek, az ajándékozás halmozza a felesleges hulladékot. Az alapvető fogalmakkal mindenki tisztában van, tudja, mit kell tenni, kerülni a többszörösen becsomagolt ajándékokat, kevesebbet vásárolni, csak hasznos dolgokat venni. A figyelemfelhívás nem véletlen, több gyártó él a lehetőséggel – vagy kihasználja az alkalmat – és kisméretű termékét nagy dobozba csomagolja annak érdekében, hogy az nagyobbnak látszódjon, a hézagokat pedig műanyaggal tölti ki. Az újrahasznosítható csomagolóanyag már bárki számára elérhető, többféle boltban is kapható.

A bejgli, a hal, a fa, az ajándékok és a teljes felkészülés mellett napjaink fogyasztói kultúrájában egyre nagyobb igény mutatkozik a tárgyak és felesleges dolgok minimalizálására, felértékelődik a minőségi időtöltés és a tudatos szemlélet. Egy környezetvédelmi véleményformáló, influencer, Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány elnöke arról beszélt lapunknak, számára mit jelent a karácsony.

„Környezetvédelemmel foglakozó szakemberként rengeteg, jórészt feleslegesen keletkezett hulladékot. Magánemberként a szeretet ünne­pét, amikor a család találkozik, együtt van ajándékozási kényszer nélkül” – válaszolta lapunknak a szakember.

Minden nemzet kultúrájához hozzátartoznak az ünnepek, a nevezetes napok, amelyeket méltó módon, tisztelettel kell megélni. Különbséget a jellegük, érzelmi töltöttségük alapján tudunk tenni – mondta Szebenyi Péter, aki a környezettudatosság szellemében általában kézzel készít ajándékot szeretteinek, vagy használtan, okosan szerzi be az ajándéknak valót. Ha mégis új dolgot vásárol, akkor valami hasznosat, amit a mindennapokban lehet használni hosszú távon. A szakember felhívta a figyelmet, érdemes jól körülnézni, hiszen rengeteg feleslegesen megvásárolt termék kerül fel az online piactérre, amit jobb esetben töredékáron meg lehet vásárolni. Szebenyi Péter, aki influencerként nem terméket népszerűsít, hanem a Föld és az állatvilág megmentésére ösztönzi az embereket, létrehozta a hulladékvadász mozgalmat és a JÖN Alapítványt, számos szemétszedési akciót szervezett, állandóan úton van, és lépten-nyomon azt hirdeti: mindannyian tehetünk önmagunkért, egymásért, a környezetünkért.

Az utóbbi években a karácsonyfa-vásárlás megosztó téma lett. Négyféle megoldás létezik: műanyag fenyő, vágott fenyő, földlabdás fenyő, illetve amikor minimalista módon csak fenyőágat használunk – magyarázta lapunknak a szakember. Hozzátette, hogy a műfenyő kőolajszármazékokból készül, és általában Kínából érkezik Magyarországra, hosszú hajóút után. Ez legrosszabb megoldás. Azzal sem mentegethetjük magunkat, hogy hosszú távon jó megoldás, mert ezek a műanyagból készült termékek hamar elveszítik formájukat, fényüket, megkopnak, tönkremennek, a műanyag aprózódik, és nem lehet újrahasznosítani. A vágott fenyő viszont hazai termelésből származik, ami több családnak nyújt megélhetést, illetve élénkíti a gazdaságot – érvelt Szebenyi Péter.

A földlabdás fenyő talán a legjobb megoldás. A fenyőt így karácsony után kiültethetjük a kertbe, vagy éveken át egy megfelelő méretű cserépben nevelhetjük – mondta el Szebenyi Péter, majd felidézte, hogy a saját kertjükben álló fenyő is így került ki, húsz éve ültették a szüleivel, és már majdnem tíz méteresre nőtt. Pár hasznos tanácsot említett a szakember, ami kis odafigyelést igényel, de sokszorosan megtérül. Kerüljük az ajándékozásnál az „agyoncsomagolást”, a termékeket is érdemes úgy választani, hogy minél kevesebb csomagolást tartalmazzanak. A csomagolóanyag kiválasztásánál is törekedjünk arra, hogy az újrahasználható legyen.

Az ajándékbontás örömétől nem kell megfosztani a gyerekeket, csak célszerű környezetbarát megoldásokat igénybe venni vagy törekedni a kreatív megoldásokra, ami különösen fontos gyerekkorban. A csomagolás készülhet újságpapírból, de akár használt ruhaneműből, sőt vécépapír-gurigából is – mondta el Szebenyi Péter.

Kapcsolódó írásaink