Gazdaság

Vonzzák az adathalászokat a megsokszorozódott vásárlások az ünnepek előtt

E-banki szolgáltatásokat nem ajánlott nyilvános helyen használni

Adathalászok, csalók sokszor megtévesztő módon szerzik meg az ügyfelek adatait. Az MKB Bank tapasztalatai azt mutatják, hogy az év utolsó heteiben megnövekedhetnek ezek a támadások. Ajánlások következnek a biztonságos ügyintézéshez.

Az év utolsó időszakában gyakoribbá válhatnak a támadások, amelyek során a csalók megtévesztő telefonokkal, SMS-ekkel vagy e-mailekkel próbálják megszerezni a számlatulajdonosok, bankkártyabirtokosok adatait. Az adathalászok célja a személyes adatok, internetbanki azonosítók, biztonsági kódok, jelszavak, bankkártyaadatok megszerzése – derül ki az MKB Bank lapunknak küldött közleményéből. Mint írják, az internetes csalók a bankok ügyfeleitől megtévesztő módon kicsalt adatokat – az ügyfelek tudta nélkül – a banki felületeken történő belépéshez és tranzakciók indításához tudják felhasználni.

Az internetes csalások módszerei folyamatosan változnak, bővülnek. A leggyakoribb már ismert elkövetési módszer az, hogy a csalók helytelenül megfogalmazott e-mailt küldenek az ügyfeleknek egy olyan linkkel, amely a banki szolgáltatás valódi belépőoldalára kísértetiesen hasonlító, de hamis internetes oldalra vezet. A csalók a hamis oldalon szerzik meg a belépéshez szükséges adatokat, kódokat, amelyeket a valódi banki felületen csalárd módon, jogellenesen használnak fel. A Magyar Nemzeti Bank ajánlásaival összhangban az MKB Bank rendszeresen felhívja ügyfelei figyelmét az internetes csalások veszélyeire, és arra kéri ügyfeleit, hogy az interneten történő ügyintézésük során a legnagyobb körültekintéssel járjanak el.

A bank néhány rendkívül fontos gyakorlati teendőre, biztonsági szabályra híva fel a lakosság figyelmét, amiből kiemeltük a legfontosabbakat.

Ne válaszoljon olyan e-mailekre, amelyekben jelszavának, bankkártya- és egyéb személyes adatainak megadására kérik. Amennyiben ilyen tartalmú e-mailt kap, értesítse számlavezető bankját. Önre vonatkozó banki információkat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben adjon meg. Amennyiben elektronikus banki szolgáltatást vesz igénybe, ellenőrizze a bank weboldalának eredetiségét. Tegye fel magának a kérdést adatai megadásakor, hogy vajon a webhelyen kért információ megadása indokoltnak tűnik-e az ön által éppen végzett tevékenység során. Nem indokolt például, hogy egy on­line aukciós webhelyen jogosítványának/útlevelének a számát vagy a hitelkártyájának PIN-kódját kérjék öntől. Amennyiben egy webhelyen vagy e-mailben indokolatlanul banki adatokra kérdeznek rá, ne válaszoljon. Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vegye igénybe, amelyeket ismer, és megbízhatónak tart. A kártékony programok ellen úgy tud védekezni, hogy megvásárolja és szakszerűen telepíti a saját gépére a megfelelő jogtiszta szoftvereket. Olyan programokat használjon, amelyek a legújabb biztonsági frissítésekkel működnek. Az operációs rendszer (például Windows) ilyen irányú karbantartása különösen fontos. A megfelelő programok kiválasztása, telepítése során – amennyiben nem rendelkezik szakmai ismeretekkel – ajánlott vírusvédelmi szakember tanácsát, segítségét igénybe venni. Nyilvános helyen, könyvtárban, repülőtéren, internetkávézóban ne használja azon banki szolgáltatásokat, amelyekhez szükséges megadnia banki adatait, titkos jelszavát. A számítógépet használat közben ne hagyja felügyelet nélkül. Ügyeljen rá, hogy a használt gépen nem maradjon önre vonatkozó érzékeny adat, ezeket gondosan törölje le a gépről. Használjon nagy biztonságot nyújtó jelszót, amely nem köthető önhöz, így születési időpontjához vagy családtagjaihoz. Amennyiben lehetséges, válasszon olyan jelszót, amely számok és betűk kombinációja. Ne írja le a jelszavát, PIN-kódját, és ne adja át ezeket senkinek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom