Gazdaság

Kevesebb a webes csalás a törvénymódosítás óta

Internetes vásárlás előtt érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről,aki köteles a nevét, címét, székhelyét, elérhetőségeit is feltüntetni a honlapon

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az elektronikus kereskedelem a vásárlók körében, az online vásárlás azonban nemcsak előnyökkel, hanem kockázatokkal is járhat. A tapasztalatok szerint nem jellemző az e-kereskedelemben kirívó jogsértés, ami az ellenőrzések mellett az Országgyűlés által elfogadott szigorú törvénymódosításnak is köszönhető.

Kevesebb a webes csalás a törvénymódosítás óta
Célszerű megtekinteni vásárlás előtt a jogsértő webáruházak adatbázisát
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem egész évben érdemes odafigyelni arra, hogy megbízható weboldalról vásároljunk – hívta fel a figyelmet Bor Olivér, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének sajtóreferense a köztévében tegnap. Kisebb internetes böngészéssel utána lehet járni, hogy melyek azok a webáruházak, amelyekből érdemes, illetve amelyekből nem ajánlott vásárolni. Nem elsősorban a közösségi portálokat kell felkeresni ebben az ügyben, hanem a hivatalos szervezetek oldalait, listáit, amelyek mindenki számára hozzáférhetők – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ezeket az információkat egyebek mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján is el lehet érni.

Az Országgyűlés által elfogadott szigorú törvénymódosítást köve­tően a fogyasztóvédelmi hatóság továbbra is figyelmezteti a jogsértő vállalkozást, azonban ha az ismételt ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy a webáruház ugyanazt a jogsértést követi el, a korábbihoz képest magasabb, kétszázezer és kétmillió forint közötti bírságot szab ki. Ennek köszönhetően az ismételt jogsértések aránya a korábbi átlagos ötvennégy százalékról két év alatt tizenöt százalékra csökkent. Az ITM honlapján felhívja a vásárlók figyelmét arra, mielőtt pénzt fizetnének elektronikusan, célszerű megtekinteni a jogsértő webáruházak adatbázisát oldalukon, ahol azok az áruházak szerepelnek, melyek súlyos jogsértést követtek el. Minden internetes vásárlás előtt érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről, aki köteles a nevét vagy cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségeit is feltüntetni a honlapon.

Bor Olivér kiemelte, egyértelmű jele lehet annak, hogy hamis weboldalról van szó, ha nem rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal. Érdemes fenntartásokkal kezelni azt a web­áruházat is, amelyet frissen alapítottak. Az ilyen vásárlásoknál javasolt az utánvétes fizetést választani, és csak akkor kifizetni a terméket, ha megérkezett – hangsúlyozta a szakértő. Az ITM arra is figyelmeztet, érdemes fokozott elővigyázatossággal eljárni az olyan honlapokról történő rendelés esetén, amelyek feltű­nően nagy árengedménnyel csábítanak vásárlásra, miközben nem található információ az eladóról.

Kapcsolódó írásaink

Csúcsidőszak az online piacon

ĀA karácsonyt megelőző kiskereskedelmi főszezonban az internetes vásárlásoknál is fokozza fogyasztóvédelmi jelenlétét az Innovációs és Technológiai Minisztérium