Gazdaság

Ezerhétszázmilliárd maradt a családoknál

A rezsicsökkentés hatására kevesebb lett a gáz, az áram és a távhő ára, a közműtartozások pedig feleződtek

A rezsicsökkentések hatására 2012 óta átlagosan huszonöt százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára annak ellenére, hogy közben a piaci árak emelkedtek. A kedvezmény által a családok téli, megnövekedett kiadásai tervezhetőbbé váltak, közműtartozásaik csökkentek.

Ezerhétszázmilliárd maradt a családoknál
A családok téli, megnövekedett kiadásai enyhültek, tartozásaik felére csökkentek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány által végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően már mintegy ezerhétszázmilliárd forintot takarítottak meg a magyar családok, és az elmúlt hét évben kevesebb mint a felére csökkent a háztartások összes közműtartozása – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a hazai áram- és gázárak 2019-ben is a legalacsonyabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Magyarországon Románia mellett a legalacsonyabb a lakossági földgáz ára az Európai Unióban, az áram ára pedig a második legolcsóbb, a vásárlóerő alapján az európai fővárosok közül Budapesten a gáz ára a negyedik, a villany ára pedig a kilencedik legolcsóbb – tudatta a távirati iroda. A rendszerváltás óta ez a kormány az első, amelyik nem sorozatos rezsiemelést, hanem rezsicsökkentést hajtott végre, 2012 óta átlagosan huszonöt százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, és a kormány a piaci árak emelkedése ellenére is megvédte a rezsicsökkentés eredmé­nyeit – hangsúlyozta Schanda Tamás. A közműszámlákon most is követni lehet, hogy egy család már mennyit spórolt a rezsicsökkentéssel – jelezte.

A részletekről szólva az államtitkár kitért arra, hogy a magyar lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege negyvenegy százalékra csökkent, a kikapcsolt lakossági fogyasztók számát pedig hatvan százalékkal sikerült visszaszorítani 2012 óta.

Az Eurostat adatait ismertetve Schanda Tamás kiemelte azt is, hogy 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest Dánia után Magyarországon csökkentek a legnagyobb mértékben a gázárak, Dániában 1,7, Magyarországon 1,6 százalékos volt a csökkenés. Eközben több más országban tizennégy-tizennyolc százalékkal is többet fizetnek a földgázért a háztartások.

Magyarországon száz kilowattnyi elektromos áram ára 11,2 euró, körülbelül háromezer-hatszáz forint, ugyanakkor Németországban 30,9 euró, mintegy tízezer forint volt 2019 első felében – hangsúlyozta az államtitkár. A szolgáltatók mindemellett a digitalizáció előnyeit kihasználva további kedvezményeket adnak a felhasználóknak.

Az NKM Energia Zrt. azon földgáz-felhasználói számára, akik 2019. november 1. – 2019. december 31. között papír alapú számlájuk helyett E-gázszámlát igényelnek, automatikusan, egyszeri bruttó ezer forintos gázdíjjóváírást ad a 2020. február 10. után kiállított első gázszámlájukból – olvasható a szolgáltató honlapján.

A gázszámla jóváírás a jelen tájékoztatónak megfelelő regisztrációhoz kapcsolt szerződéses folyószámlához tartozó számlából kerül jóváírásra.

Ha egy ügyfél több szerződéses folyószámlával is rendelkezik, annyiszor bruttó ezer forint jóváírására jogosult, ahány E-gázszámlát igényel. Az E-gázszámla hosszú távú használatával nem csak időt takaríthat meg, hanem környezetét is védi – hívja fel a figyelmet az NKM Energia Zrt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom