Gazdaság

„Jó lenne, ha Budapest fent maradna a startuptérképen”

Budapest az elmúlt öt évben nagyon sokat fektetett abba, hogy a startupoknak jó gazdasági környezetet nyújtson – nyilatkozta lapunknak Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő.

„Jó lenne, ha Budapest fent maradna a startuptérképen”
Győri Enikő
Fotó: MH/Purger Tamás

– Miként szerepelnek a hazai startupok külföldön?

– Madridi nagykövetként szorosan együttműködtem a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal, mert Spanyolországban nagy teret engednek a start­upoknak és a többi innovatív kisvállalkozásnak is. Szerettem volna, hogy ott is megismerjék, a magyar vállalkozások mit tudnak, így segítettem abban, hogy magyar cégek is bemutatkozzanak kinti stratup versenyeken, volt olyan cég is, melyet beválasztottak a száz legérdekesebb közé, ami több ezer jelentkező közül nem kis szó.

– Miért jók ezek a versenyek?

– Kaput nyitnak a nemzetközi világra, hiszen egy cégnek nemcsak itthon hanem a világ előtt is meg kell mérettetnie magát. Itt segíthet finanszírozót találni, és láthatja, hogy versenytársai mivel készülnek. Más példájából nagyon jól lehet tanulni, így például a Startupok Éjszakája is egyfajta „jó gyakorlatok vásáraként” is működhet. Nagy szükség van az ilyen rendezvényekre. Budapest az elmúlt öt évben nagyon sokat fektetett abba, hogy a startupoknak jó gazdasági környezetet biztosítson. Ehhez kellett a kormány gazdaságpolitikája, az alacsony társasági adó, a kedvező gazdasági környezet és
a Tarlós István-féle városvezetés.

– Mit lehet még tenni?

– Fontos, hogy a nagy cégeket is bevonjuk. Spanyolországban a legnagyobb multinacionális vállalatoknak megvan a maga alapítvány vagy inkubátorháza, ahol felkarolnak kisvállalkozásokat. Itthon is jó irányba haladunk, én abban bízom, hogy a jelenlegi városvezetés is komolyan veszi ezt a területet. Miután Budapest rákerült a startuptérképre, jó lenne, ha ott is maradna.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom