Gazdaság

Csak Magyarországon gyarapodott a lakosság vagyona a V4-ek közül

2010 óta a visegrádi országok (V4) közül csak Magyarországon gyarapodott a nettó lakossági vagyon - mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, legfrissebb, a V4-ek lakosságának anyagi helyzetét vizsgáló kutatása alapján szombaton az M1 aktuális csatornán.

Csak Magyarországon gyarapodott a lakosság vagyona a V4-ek közül
2010 óta a V4-ek közül csak Magyarországon gyarapodott a lakosság vagyona
Fotó: MH

Sebestyén Géza hozzátette: a magyar lakosság GDP-arányos nettó vagyona 70-ről 107 százalékra nőtt 2010 és 2018 között, ez a 37 százalékpontos növekedés megegyezik Szlovákia GDP-arányos nettó lakossági vagyonának a teljes értékével.

A GDP-arányos nettó lakossági vagyon a cseheknél és a lengyeleknél is körülbelül a fele a magyar értéknek - jegyezte meg.

Elmondta: a kutatás során vizsgálták a készpénz- és bankbetét-vagyont, a lakossági állampapírállományt és a részvény-megtakarításokat. A megemelkedett lakásárak következtében az ingatlanvagyon is jelentősen bővült Magyarországon, ezt a mutatót azonban nem tudták vizsgálni, mivel nincsenek összehasonlításra alkalmas adatok - fűzte hozzá Sebestyén Géza.

Kapcsolódó írásaink

Idén is minden rekordot megdönt a magyar turizmus

ĀMíg Magyarország 9 éve a szakadék szélén állt, gazdasága ma már európai szinten is kimagasló teljesítményt nyújt, amiben kiemelt szerepe van az idegenforgalomnak - húzta alá Szijjártó Péter