Gazdaság

A cégek számára a digitális átalakulás a legnagyobb kihívás

A fejlesztési stratégiához és a jogszabályi környezet kidolgozásához is fontos az egyeztetés

Egyre megkerülhetetlenebb a start­upok jelenléte a céges környezetben, a kormány vállalkozásfejlesztési politikájában is fontos szerepet kapnak, ugyanis a világban zajló kihívásokra többek között az ipar 4.0-val és a digitalizációval lehet válaszolni – hangzott el a Startupok Éjszakája megnyitóján, ahol több mint száz cég mutatkozott be.

A cégek számára a digitális átalakulás a legnagyobb kihívás
Egy a sok fejlesztésből: fejformához idomuló speciális szemüvegkeretek
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapest fejlődését, és a folyamatos fejlesztéseket öt tény, nemzetközi felmérés eredménye is igazolja – mondta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön este a Startupok Éjszakája megnyitóján. Felsorolta, nemzetközi felmérések szerint a magyar főváros a legélhetőbb közép-eutópai város, ahová – nyolcvan helyszínt vizsgálva – a legszívesebben települnének a startupok a Brexit után. Hozzátette, a száz leginnovatívabb város címet harminc európai nyerte el, köztük a magyar főváros, ahol nem mellesleg a második legmagasabb a hi-tech szférában dolgozók aránya a munkaerőpiacon belül – és Oxford után másodiknak lenni Szalai Piroska szerint előkelő eredmény.

A mára megkérdőjelezhetetlen létjogosultság kapcsán kitért rá, a BVK fókuszába 2013-ban kerültek startupok, azóta számos versenyt szerveztek számukra, ez volt az ötödik bemutatkozóéjszakájuk és 175 magyar startup mutatkozhatott be nemzetközi színtéren, mindezt negyven delegációban, ha pedig a versenyzőket nézzük, ennél is többre tehető azok száma, akik külföldön is piacot keresnek termé­keikkel. A Startupok éjszakája kiállítóinak száma is növekszik, száz fölötti bemutatkozóval megduplázva a tavalyi számot – a legkülönfélébb alkalmazásokkal és fejlesztésekkel találkozhattak a látogatók.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, 2019-ben nemcsak Magyarországon, hanem a világban is új kihívásokra kell választ találni, ennek eszközei lehetnek az Ipar 4.0 elemei és a digitalizáció is. Szerinte sokan vállalnának munkát, amit meg kell fizetni, sok az olyan cég is, amelyik a rendszerváltozáskor alakult, nekik kihívás lehet átállni. Szólt arról is, hogy a rendezvényen olyanok jelentek meg kiállítóként, akik már bizonyítottak, a minisztérium pedig támogatja a fejlesztéseket, ennek jegyében dolgozta ki a mikro, kis és közepes vállalkozásokat segítő stratégiáját. Ehhez cégeket, startupokat is megkérdeztek, a legtöbb megkérdezett a finanszírozás és a mentorálás kihívásait említette, a kormányprogram pedig ezekre ad választ, pontosan a finanszírozást és a nem csak anyagi jellegű fejlesztéseket támogatja.

Győri Enikő európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, az uniós szabályozási környezet tönkreteheti az ötleteket, ezért úgy látja, minden lehetséges tervezetet cégteszteknek kellene alávetni, hogyan befolyásolja azok működését, nem utolsó sorban ez az unió versenyképességére is kihat. Úgy látja, az új Európai Bizottság mutat ilyen irányú elkötelezettséget, ami azért is előnyös, mert a zöld gazdaság és a digitalizáció jó terepet jelent a vállalkozásoknak, amelyek tanulhatnak is egymástól.

Kapcsolódó írásaink

A jó válasz: digitalizáció

ĀA Digitális Jólét Programra elsősorban olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek a versenyképességüket erősítő fejlesztéseket szeretnének megvalósítani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom