Gazdaság

Kecsegtető lehetőség a cégalapítás

Pozitívak a visszajelzések, és rekordszámú résztvevő jelent meg az idei Fiatal Vállalkozók Hetén

Hét városban több mint tizenkétezer érdeklődő látogatott el az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett Fiatal Vállalkozók Hetére. Az utóbbi tíz évre jellemző, hogy egyre több fiatal gondolkodik saját vállalkozás elindításában.

A Fiatal Vállalkozók Hete 2019 – Üzleti és Karriershow programsorozatra rekordszámú országszerte – mondta lapunknak Inotay Petra, a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kiemelte: az eseményt idén hat vidéki városban és Budapesten, a Bálnában rendezték meg. Az ingyenes programsorozaton az előadók egytől egyig sikeres üzletemberek, vállalatvezetők, valamint állami szereplők és ismert brandek képviselői voltak. „A rendezvényről rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mind szponzori és támogatói, mind pedig résztvevői oldalról. Örülünk, hogy idén is egy világszínvonalú üzleti show-val inspirálhattuk országszerte a fiatalokat, amelyből sok erőt meríthettek a céljaik megvalósításához” – tette hozzá. A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a vállalkozói és üzleti létet, és ezzel fiatalok tömegét inspirálja vállalkozások indítására.

Az eseményről Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke az M1 csatornán azt nyilatkozta, hogy  az utóbbi tíz évben egyre több fiatal gondolkodik vállalkozás alapításában. Az elnök szerint a valamilyen vállalkozáshoz köthető személyek 27 százaléka negyven év alatti: az Európában a fiatalok egyharmada gondolkodik vállalkozásban, míg ez az arány Ázsiában kétharmad. Ezért is fontos – fűzte hozzá – a Fiatal Vállalkozók Hete. Kitért arra is, hogy több tucat jelentkezés érkezett a tizenegyedik alkalommal meghirdetett Országos Fiatal Vállalkozói díjra, amelyre tizennyolc és negyven év közötti, saját vállalkozással rendelkező természetes személyek pályázhatnak.

„Bár én kaptam a díjat, a nálunk dolgozó közel száz főnek köszönhető, hogy ilyen szépen fejlődünk. Hálás vagyok Debrecen városának és az egyetemnek, akik ontják magukból a fiatal tehetségeket. Köszönet a FIVOSZ-nak is, amelynek már sok-sok éve tagjai vagyunk, és nagyon sokat támogatott bennünket. Remélem, hogy jó példakép lehetek a következő egy évben a fiatal vállalkozóknak” – mondta Zajdó Csaba, az Országos Fiatal Vállalkozói díj idei nyertese.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a napokban elmondta: a hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozó ma még leginkább akkor gondolkodik el az innováció lehetőségén, ha megjelenik egy számára közvetlen forrást biztosító pályázati kiírás.

Womentoring
Forrás: MH/Purger Tamás

A Design Terminal Womentoring címmel szervezett beszélgetést, ahol az üzleti, a politikai és a startupvilág vezető női képviselői járták körül a női vállalkozói lét témakörét, valamint a nők üzleti életben, illetve a technológiai iparban betöltött szerepének jelentőségét. A kezdeményezés azt az ösztöndíjprogramot egészíti ki, amelyet a Design Terminal és az Emberei Erőforrások Minisztériuma tavaly közösen hívott életre. Az ösztöndíjprogram keretében azok a vállalkozók, akik kismamaként, nőként vagy kisgyermekes anyukaként bekerülnek a Design Terminal mentorprogramjába, pluszösztöndíjban részesülnek, kiemelt figyelmet kapnak a mentoroktól, valamint rugalmas munkarendet és további konzultációs lehetőséget biztosítanak számukra. Az esemény kiemelt vendége Novák Katalin (balra) család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt. A beszélgetést követően a hazai üzleti és startup-ökoszisztéma neves női szereplői tartottak egyedülálló gyors tanácsadást és mentorálást a startupoknak.

Kapcsolódó írásaink

Innováció mint szemléletmód

ĀA Fiatal Vállalkozók Hete eseménysorozat célja, hogy bemutassa a vállalkozói és üzleti létet, és ezzel a fiatalokat ösztönözze vállalkozásokra

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom