Gazdaság

Jól teljesít a hazánkba költözött Nemzetközi Befektetési Bank

Közös érdek, hogy Budapest jelentős pénzügyi központtá váljon

A magyar fővárosba történt átköltöztetése óta tizenkilenc új projektet finanszírozott összesen 373 millió euró értékben intézményünk, a teljes hitelállomány év végére elérheti az egymilliárd eurót – ezt Nikolay Kosov mondta tegnap a Nemzetközi Befektetési Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke a pénzintézet második Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte: várhatóan a bankban érdekelt minden tagállamban lesz új beruházás, és olyan kulcsfontosságú ágazatok fejlesztési finanszírozásában vesznek majd részt, mint az infrastruktúra, az energetika, kohászat, autóipar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, illetve a turizmus.

Az Európai Unióba költözés lehetővé tette a bank számára, hogy jelentősen megnövelje befektetői bázisát, így az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhat befektetői között, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről. A magyarországi vállalkozások rendkívül pozitívan reagáltak a bank Európába költözésére, hiszen közös érdek, hogy Budapest nemzetközi pénzügyi központtá váljon. Nehéz tisztázni valamit, ami nem igaz – utalt Kosov azokra a sajtóban megjelent hírekre, hogy a bank ügynöki fedőszervezet. A legjobb választ erre a bank üzleti eredményei jelentik.

Laszlóczki Imre, az NBB igazgatótanácsának nemrégiben kinevezett magyar alelnöke és stratégiai részlegének vezetője elmondta: az NBB 2023-tól érvényes új stratégiájának középpontjában a gazdaság fejlesztése, a bank nemzetközi partnerhálózatának bővítése, új részvényesek bevonása, valamint a médiakapcsolati tevékenységek erősítése állnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom