Gazdaság

Uniós összefogást sürget az agrárminiszter

Sürgős beavatkozásra van szükség a méhészet megmentése érdekében

A környezeti kihívások és az ázsiai versenytársak megjelenése miatt uniós szintű összefogásra van szükség a méhészek érdekében.

Uniós összefogást sürget az agrárminiszter
Nagy István: Felborulhat a világ ökológiai egyensúlya
Fotó: MH/Katona László

A piaci körülmények, a klímaváltozás és a mezőgazdasági vegyszerhasználat egyre inkább ellehetetlenítik az európai méztermelőket – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter az Európai Méhészeti Egyesület alapítása alkalmából tartott rendezvényen. Ezzel nem csupán a hagyományos úton előállított méz került veszélybe, de a beporzás is, és ezzel együtt az élelmiszerek kétharmadának az előállítása, valamint a biológiai sokszínűség és az ökológiai egyensúly – tette hozzá.

A miniszter a rendezvényen a kormány támogatásáról biztosította az Európai Méhészeti Egyesületet, tagjait pedig arra kérte, hogy más országokban is hívják föl a döntéshozók figyelmét a méheket és a méhészeteket fenyegető kihívásokra. Takács Ferenc, az Európai Méhészeti Egyesület elnöke közölte, hogy a hozzájuk csatlakozóknak vállalniuk kell a szigorú átvilágítást, a folyamatos ellenőrzést, és teljesíteniük kell a minőségi elvárásokat. Jogosultakká válnak ugyanakkor a „European Bee Made” védjegy használatára. Az egyesület a védjegyhasználati díjakból fedezi az ellenőrzéseket, és a kontinens Euró­pai Unión kívüli országaiból is várja a csatlakozókat. Takács Ferenc a kezdeményezést azzal indokolta, hogy Kína hatalmas mennyiségben értékesít cukorszirupból előállított készítményt, és ennek jelentős része Európába jut anélkül, hogy annak eredetét a csomagoláson feltüntetnék. A belföldi élelmiszerláncokban a magyar eredetjelölésű, olcsó utánzatok is megjelentek, becsapva a vásárlókat, és ellehetetlenítve a méhészeteket. Az érdekképviseletet nemcsak a piacvédelem indokolja, hanem a drámai mértékű környezetpusztulás is. Az ökoszisztéma védelme ezért nemcsak az európai méhészek érdeke, és bárki támogathatja őket, ha védjegyes mézet vásárol – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Válsághelyzetben az európai méhészet

ĀTizenhárom uniós tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat a Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnapi ülésén

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom