Gazdaság

Továbbra is számíthat ránk a Vajdaság

A kormány a jövőben is segíteni szeretné az anyaországon kívüli magyarságot, erősítené a vajdasági gazdaságot és a szerb–magyar kapcsolatokat

A határon túli összefogás és segítségnyújtás a magyar kormány markáns stratégiai törekvéseinek egyike. A vajdasági gazdaságfejlesztési program eddig csaknem háromszáz millió eurónyi fejlesztést hozott a térségnek, a jövőben pedig a tervezett idegenforgalmi támogatásokkal további összeget kap a Vajdaság.

Továbbra is számíthat ránk a Vajdaság
Magyar Levente: Az határon túliakat is be kell vonni a közös munkába
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A magyar nemzet nem lehet sikeres összefogás nélkül, a határon túli magyarokat be kell vonni a közös munkába – mondta el korábban lapunknak Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kárpát EXPOrt elnevezésű gazdasági konferencián, amely a térség legjelentősebb gazdasági rendezvénye. A vajdasági gazdaságfejlesztési programról tegnap Szabadkán az államtitkár az MTI-nek elmondta, a program eddig csaknem háromszázmillió eurónyi fejlesztést hozott a Vajdaságnak, a jövőben pedig az idegenforgalom támogatásával további jelentős fejlesztésekre lehet számítani. Kiemelte, hogy Magyarország mindig olyan programokat indított Szerbia területén, amelyekről tudta, hogy azokból Szerbia egésze profitál, és az egész ország számára segítséget jelent. Magyarország számára fontos, hogy Szerbia egésze erős legyen, és ha a vajdasági magyarság erősödik, az az egész ország számára hasznos lehet – magyarázta a politikus. A magyar kormány a jövőben is segíteni szeretné a vajdasági magyarságot, valamint erősítené a vajdasági gazdaságot és a szerb-magyar kapcsolatokat – közölte Magyar Levente. A részletekről szólva az államtitkár kiemelte, hogy a 2016-ban megkezdett, sikeres gazdaságfejlesztési program több ezer munkahelyet teremtett, csaknem ezer családot segített méltó lakhatási körülményekhez, és több ezer családnak teremtette meg a modern gazdálkodás lehetőségeit. Rámutatott, hogy először a mezőgazdaság, az iparfejlesztés és a lakhatás területén kellett segítséget nyújtani, most azonban már eljött a továbblépés ideje, és már olyan ágazatokba is tudnak befektetni, amelyekre korábban nem jutott forrás. „Szeretnénk a következő években hozzájárulni ahhoz, hogy a Vajdaságban világszínvonalú idegenforgalmi infrastruktúra jöjjön létre” – húzta alá. Ezen felül fontosnak nevezte, hogy a már meglévő vállalkozások hatékonyságát és termelékenységét növeljék. Olyan pályázatokat akarnak kiírni, amelyek az innovációt és a kutatás-fejlesztést segítik.

A Vajdaság és Szerbia is elért arra a szintre, hogy az elsődleges probléma már nem a munkanélküliség, hanem az, hogy hogyan tudjuk még versenyképesebbé tenni a vállalkozásokat – magyarázta. Kiemelte továbbá, hogy a vajdaságiak továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására, és köszönetet mondott a szerbiai vezetésnek azért, mert befogadta ezt a programot. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy azért kezdtek neki a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak, mert a magyar kormány és a VMSZ is meg volt győződve arról, hogy Szerbia élhető közeg, a magyar politika feladata pedig az, hogy segítsen a vajdasági magyarok szülőföldön történő boldogulásában.

Kapcsolódó írásaink