Gazdaság

Rugalmasnak kell lenniük az autóipari cégeknek

Jól halad a zalaegerszegi tesztpálya építése, az eddig elkészült létesítményeket már igénybe vehetik a bérlők, jövő tavasszal pedig újabb egységet adnak át

A kormány hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) beszállítói legyenek az itt működő autóipari cégeknek.

Rugalmasnak kell lenniük az autóipari cégeknek
Palkovics László: Fontos a tudásátadás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A technológiai fejlődéssel jelentős kihívások előtt áll a hazai autóipar, ugyanis az itt működő cégeknek egyszerre kell képesnek lenniük a hagyományos hajtású és az elektromos járművek gyártására – közölte tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a CEE Automotive Forum járműipari rendezvényen Budapesten. Mint azt a miniszter elmondta, az Audi már 2018 júliusa óta gyárt Győrben elektromos motorokat, a Mercedes kecskeméti gyártósorait is át lehet állítani ilyen típusú termelésre, és minden bizonnyal ilyen lesz a debreceni BMW-gyár is. A hazai kkv-k technológiai fejlettségükből adódóan még nem alkalmasak arra, hogy az itt működő autóipari cégek első körös beszállítói legyenek, ezért ezt elő kell segítenie a kormánynak. Az itteni autógyárak működéséből ugyanis a belföldi kisvállalatok is gyarapodhatnak.

Palkovics László szerint a nagy gyártóknak is kedvez, ha belföldi beszállítókkal működhetnek együtt, utóbbiak azonban csak hatékonyan üzemeltethető, automatizált rendszerekkel léphetnek be a legkorszerűbb ipari technológiák piacára.
A kormány ösztönözni képes a tudásátadást, tanácsokat adhat, segít belépni az Ipar 4.0-ba, és kedvező hitelkonstrukciókkal is segíthet. A Beszállítói-fejlesztési Programon keresztül eddig kilencmilliárd forinttal támogatta a kormány a kkv-kat – közölte Palkovics László.

Lapunk érdeklődésére a miniszter elmondta, hogy jól halad a zalaegerszegi tesztpálya építése, az eddig elkészült létesítményeket már átadták a bérlőknek. Jövő tavaszra elkészül a fékberendezéseket tesztelő pálya, az alacsony, illetve a nagy sebességű tesztpályát pedig 2021-ben lehet átadni. Idén az első nyolc hónapban 12 százalékkal nőtt a járműgyártás termelési értéke, 6355,9 milliárd forintot ért el, a kivitel súlya a teljes árbevételben 90,6 százalékos volt. Az autóipari cégek 169 412 embert foglalkoztattak az idei második negyedévben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom