Gazdaság

Biztonságos a Mátrai Erőmű

A vízminőség helyreállítási tervének kidolgozása folyamatban van

Hányingerre, fejfájásra, szem- és torokirritációra panaszkodtak múlt héten a Mátrai Erőmű dolgozói. Mint az első mérések után kiderült, kén- és foszfortartalmú gáz képződött a víztározóban, amely bejutott az erőműbe. A vizsgálatok után a katasztrófavédelem úgy ítélte meg, hogy nincs gond, mindenki biztonságban van. Tegnap az erőmű vezetősége és az érintett hatóságok tájékoztatót tartottak az erőmű környeze­tében lévő települések polgármesterei számára.

Az erőmű honlapján található közleményben azt írják, hogy az Erőmű megtette a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvette a kapcsolatot a hatóságokkal. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lakosság, az erőmű és az ipari park dolgozói az észlelés napján sem voltak veszélyben. A folyamatos légtér­elemzési vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az erőmű és az ipari park területén a bomlástermékek jelenléte már megszűnt, az Őzse-völgyi víztározó környékén pedig elenyésző mértékűre csökkent. Mindezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az erőmű környezetében élők és a dolgozók biztonságban vannak. Az Őzse-völgyi víztározóban keletkezett biológiai bomlás okainak vizsgálata és a vízminőség helyreállítási tervének kidolgozása folyamatban van.Az erőmű a vizsgálat lezárulta után tud pontos tájékoztatást adni a bomlástermékek keletkezésének kiváltó okairól, majd a helyreállítási folyamat eredményéről.

Környezetkárosítás miatt indult rendőrségi eljárás a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés ügyében - jelentette be a Heves megyei rendőrfőkapitány tegnap Markazon. Czinege László a cég és az érintett hatóságok által a térség településvezetői számára szervezett tájékoztatón elmondta: az ügyről megjelent sajtóinformációk­ra alapozva szerdán és csütörtökön két hasonló tartalmú, környezetkárosítás miatt tett feljelentés érkezett a rendőrségre. Jelezte: az elfogultság látszatát is elkerülendő, kérelmére a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom