Gazdaság

Zöld gallérosok a környezetünkért

Eljön az az idő, amikor a profitot nemcsak anyagiak szintjén fogjuk értelmezni, hanema természeti értékek és a mentális jólét szintjén is – nyilatkozta lapunknak Éder Andrea

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 16–24. között zajlik. Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében – „Nyisd ki a szemedet, és csökkentsd a szemetet!” szlogennel. Éder Andreával, a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. osztályvezetőjével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hulladékgazdálkodási tanácsadójával beszélgettünk a kampányról.

Zöld gallérosok a környezetünkért
„A hulladékkal kapcsolatos feladatok itt vannak a szemünk előtt”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Miről szól ez a hét?

– Az Európai Hulladékcsökkentési Hét leginkább a hétköznapokban könnyen megvalósítható, kisebb-nagyobb jó gyakorlatok bemutatkozása és ötletbörzéje. A szervezők nem is jelentetnek meg precíz felhívásokat, az évente másra fókuszáló szlogenek jól elvégzik a dolgukat, és bevonzanak mindent, ami a témában érdekes lehet. Az egyéni, tényleg apró ötletektől a komoly, vállalati projektekig rengeteg szint és megvalósítási minőség van, és ez mind jöhet a pályázatra, és példát adhat másoknak.

– Hányan vesznek részt a hulladékcsökkentési programban?

– Az öt kategória, amiben a szervezők gyűjtik a beküldött programleírásokat, rengeteg bekapcsolódási lehetőséget ad, és a pályázók élnek is vele. Csak a magyar regisztrálók száma meghaladta idén a háromszázat, ami még ennél is több megvalósított programot jelent országszerte. Nincsen túl kicsi vagy túl egyszerű ötlet, ha a környezeti felelősségvállalásról van szó. Hiszen a legapróbb változtatások a fenntarthatóság szem előtt tartásával óriási hatással bírnak, ha sikerül a jó gyakorlatot széles körben általánossá tenni.

– Mit tud tenni az egyén a társadalomért?

– Idén a magyar szlogen: „Nyisd ki a szemedet, és csökkentsd a szemetet!” A hulladékkal kapcsolatos feladatok itt vannak a szemünk előtt, ideje volna észrevenni, meglátni őket, hogy kezelhessük a problémát. Nem söpörhetjük a szőnyeg alá, vagy önthetjük a szomszéd kertjébe a szemetet, mondván, oké, nálam már rend van. Mindenkinek van dolga a saját hulladékával kapcsolatban, ezt a felelősséget minden „megtermelt” hulladékunk után vállalni kell, még ha a pénztárcánk vagy a szabadidőnk terhére is megy a hulladék gondos elhelyezése. Az idei év kifejezetten a hulladék csökkentésére szólít fel.

– Milyen megoldások születtek?

– A regisztrált projektek többségében arra reagáltak a pályázók, hogy milyen lehetősége van az egyes embernek az őt körülvevő  hulladék mennyiségének a csökkentésére. A pazarlás és a túlfogyasztás egyéni döntések következménye is, ami komoly társadalmi probléma ma az egész világon. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét felhívja a figyelmet arra is, hogy a mindennapjainkban gyakran szükséges rosszként jelen lévő hulladékra ideje volna másképp nézni, mint haszontalan anyagra. Az újrahasználat, újrahasznosítás, megjavítás, újragondolás, feljavítás már ismert és szerencsére egyre terjedő aktivitás az egyes ember szintjén is. Ez jelentősen segíti az égető társadalmi kérdésekre adható válaszok jó és gyors megfogalmazását.

– A fogyasztói kultúra mindenhatósága mellett megjelent a zero waste minimalista szemlélet. Van elég erő a változtatáshoz?

– Meggyőződésem, hogy van elég erő a változtatáshoz, hiszen az életösztön azt diktálja, hogy el kell követnünk mindent a túlélésért. Az a gyakorlat, ami az önromboló globális trendjeinket jellemzi, megváltoztatható, és hiszem, hogy meg is fog változni. A zero waste, azaz a hulladékmentes élet megteremtése egyelőre szélsőséges utópiának hathat, pedig ha elgondoljuk, hogy a természet körforgásában nincs szemét, mert minden „termék” kiindulópontja egy másik dolognak, akkor belátható, hogy ez egy működőképes modell. Azt hiszem, hamarosan eljön az idő, amikor a profitot nemcsak anyagiak szintjén fogjuk értelmezni, hanem a környezeti értékek és a mentális jólét szintjén is. A hulladékkal kapcsolatos értékrendünket tehát meg kell változtatnunk.

– Ön mit tesz a fenntart-hatóságért?

– Én magam a családomban és a környezetemben már jó ideje szószólója vagyok a környezeti értékeink megőrzésének, aminek természetesen része a hulladék csökkentése. Szerencsére van foganatja. Nemcsak a csomagolási hulladék gondos kezelése tartozik ide, hanem pl. a régi bútorok felújítása, a gyerekruhák családon belüli átadása, a konyhakert művelése vagy a madarakról való gondoskodás. De ez nem pluszfeladat a mindennapokban, csak az öregek tudásának továbbvitele. Hiszen ők is így csinálták, mert tudták, hogy ami ma elfogy, az holnap már nem lesz.

– Van érdekes története a témában, amit elmesélne?

– Van egy érdekes és követésre méltó példám: egyik kollégám esküvői dekorációja a pazarlás kiküszöbölésével. Ahogy ő mondja, egyáltalán nem volt nehéz a „projektjükhöz” támogató, szorgos kezeket találni, ötletelés és kéznél lévő alapanyagok gyűjtése után felejthetetlen élményt jelentettek a lányok bolondos alkotóestjei. A várva várt napon tökéletesen funkcionáltak a saját készítésű papírvirágok, a szalmatéglákra húzott, régi paplanhuzatból varrt borítás, a vadvirágdíszek a befőttesüvegekben vagy a nagymama kiszuperált ablakkerete, ami a már házas meghívottak esküvői fényképeit keretezte. Nulla hulladék ünnepi ruhában.

– A gyermekeket egyszerűbb tanítani, mint a felnőtteket?

– A gyerekeket úgy kell formálni, hogy szeressék a világunkat, és tegyenek is érte, hogy az értékeink továbbadhatók legyenek. A felnőttek informálása és képzése elengedhetetlen, ha változást akarunk a nem túl távoli jövőben. Nemegyszer fordult már elő, hogy szeméttel, szemétkezeléssel, hulladékgyűjtéssel kapcsolatos háborgó véleményét adta elő beszélgetőpartnerem. Aztán mikor előhozakodtam az okokkal és a magyarázatokkal, akkor szinte minden esetben elhangzott a válasz: ja, én ezt nem is tudtam. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét azért is fontos, mert alkalom arra, hogy beszélgessünk a hulladék és az ember kapcsolatáról, és felszínre kerülhessenek a hasznos megoldások.

– Önöknél mit tesznek ezena héten és általában a kör-nyezetvédelemért?

– Cégünk hulladékgazdálkodási közszolgáltató, ezért kollégáink már igazi zöld gallérosok, nem kezdők a környezetbarát megoldások terén. Ezen a héten összegyűjtjük az általuk megvalósított ötleteket. Öt nap, öt hulladékcsökkentési lehetőség a bevásárlás során, a tisztítószer-választáskor, a csomagolások esetében, a konyhában és a ház körül. A munkakezdéskor a témához kapcsolódó felvezetéssel ösztönözzük kollégáinkat az aktivitásra, hiszen tudjuk, hogy sokan közülük kipróbált gyakorlattal rendelkeznek. Egy közös felületen várjuk az ötleteket. A lényeg, hogy beszéljünk a lehetőségekről, a jó megoldásokról, mert szükségünk van a közös tudásra az élhető jövőnk érdekében.

Kapcsolódó írásaink