Gazdaság

Változások a vagyongazdálkodásban

Elfogadta a parlament az Állami Számvevőszék tevékenységéről, működéséről és gazdálkodásáról szóló tájékoztatót

Vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről kezdett tegnap tárgyalni az Országgyűlés, módosulna a szerencsejátékról, a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) és a vasútról szóló törvény.

Változások a vagyongazdálkodásban
Fónagy János: Bővülnek a források
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A javaslat elfogadásával nő a közfeladatellátás hatékonysága és eredményesebb vagyongazdálkodás biztosítható, mert egyértelműbb szabályokat fogalmaznak meg a tulajdonosi joggyakorlóknak – közölte tegnap az Országgyűlésben Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette: az előterjesztés a fejlesztési banki tevékenység kiszélesítésével hozzájárulhat a magyar gazdaság élénkítéséhez, a takarékszövetkezeti szektoron belülpedig tovább erősítheti az átlátható működést. A szerencsejáték szervezéséről szóló szabályok módosításáról azt mondta, a település jegyzőjének üzletbezárási jogát kiterjesztik az engedély nélkül üzemeltetett pénznyerő automatákon túl bármilyen engedély nélkül szervezett szerencsejátékra. Hozzátette: kiegészítik az elkobzás szabályait is azzal összefüggésben, kire lehet terhelni annak költségét – közölte a távirati iroda. Az államtitkár a technikai fejlődés miatt idejét múltnak nevezte azt a szabályt, hogy játékautomatát csak öt évig lehet üzemeltetni. Fónagy János beszámolt arról is, hogy kiszélesedik az MFB tevékenysége. A piaci igényekhez igazodva kiegészül azon jogviszonyok köre, amelyekhez kapcsolódóan az MFB garanciát, kezességet, bankári kötelezettséget vállalhat, emellett bővülnek a fejlesztési tőkefinanszírozás jogcímén juttatott források felhasználási lehetőségei – magyarázta. A vasúti törvényről közölte, pontosítják az országos törzshálózati vasúti pálya és tartozékai fogalmát, illetve meghatározzák a vasúti telekalakítás alapvető szabályait. Kifejtette, a törzshálózati vasúti pálya állami tulajdon és forgalomképtelen, a módosítással biztosítanák, hogy a korlátozások a legkisebb szükséges mértékre vonatkozzanak.

Támogatta az Országgyűlés az Állami Számvevőszék digitális átállását, és elismeri minden olyan tevékenységét, ami a digitális ellenőrzési környezet megteremtését szolgálja. Az Országgyűlés megállapította: az ÁSZ teljesítette törvényi kötelezettségeit, a gazdálkodását független könyvvizsgáló ellenőrizte, és erre vonatkozó pénzügyi beszámolóját hitelesnek minősítette, így a szervezet tavalyi ellenőrzési tevékenységéről, működéséről, gazdálkodásáról szóló beszámolót elfogadta.

Kapcsolódó írásaink