Gazdaság

Új korszak kezdődik a lakásbiztosításoknál

A minősített fogyasztóbarát címet azok a konstrukciók nyerhetik el, amelyek egy kötelező alapcsomagot tartalmaznak, ezek mellé további kiegészítő fedezetek választhatóak

A Magyar Nemzeti Bank kialakította a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás rendszerét, a minősítés elnyerésére 2020. január 10-től pályázhatnak a biztosítók.

Új korszak kezdődik a lakásbiztosításoknál
Kandrács Csaba: Az ügyfelek további kiegészítő elemeket választhatnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az első fogyasztóbarát biztosítási termékek leghamarabb 2020 első negyedévétől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára, jövő év tavaszától a jegybank összehasonlító weboldalt is indít a termékekről, amely a fogyasztók eligazodását segíti – mondta tegnap sajtótájékoztatón Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke. Felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztóbarát otthonbiztosítás címet azok a biztosítási termékek nyerhetik el, amelyek egy kötelező biztosítási alapcsomagot tartalmaznak, de ezek mellé az ügyfelek további kiegészítő elemeket választhatnak. Jelentős változás, hogy az ilyen otthonbiztosításokat már negyedévente is fel lehetne mondani, nemcsak az éves szerződési fordulónapon.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (mfo-k) bevezetésével a MNB azt is el akarja érni, hogy a lakásbiztosítók közötti, jelenleg gyenge verseny erősödjön – mutatott rá Kandrács Csaba, hozzátéve, a tizenkét lakásbiztosítással foglalkozó cég között nagy a koncentráció, a négy legnagyobb társaság a 2018-ban kötött lakásbiztosításokból származó díjbevétel 85 százalékát mondhatta magáénak.

Közölte: a fogyasztóbarát minősítési rendszer iránti már meglévő bizalmat jelzi, hogy a 2017 szep­temberében bevezetett minősített fogyasztóbarát lakáshitelek szerződésszáma idén novemberre közel hatvanezerre nőtt, tízből hat új lakáshitel már ilyen. Az alelnök jelezte: az mfo termékek megjelenésének elsődleges célja, hogy az ügyfelek a pénzükért magas színvonalú szolgáltatást kapjanak. Ezt a díj és a szolgáltatás egyensúlyával, a biztosítási összeg meghatározása során az értékelvűséggel, a konstrukció érthetőségével, a kárrendezés élethelyzethez igazodó és gyors folyamatával kell elérni.

Hozzáfűzte: a családbarát, a zöld és a digitális szempontok is fontos feltételek a termékek megalkotásánál. A jegybank az mfo-knál a káresemények pontos meghatározását, a mentesüléseket és kizárásokat illetően is egységes feltételrendszerű, széleskörű biztosítási védelmet határozott meg. Az alelnök rámutatott: a piacon megszokotthoz képest az mfo egy bővített alapcsomagot tartalmaz, mely kiterjed valamennyi a háztartást egzisztenciálisan fenyegető kockázatra, miközben más piaci termékekhez képest minimális kizárásokat enged meg. Az mfo-termékek esetében a kárrendezés során az ügyfél számára tételesen be kell mutatni, hogy a biztosító mi alapján határozta meg a kártérítés összegét.

Kapcsolódó írásaink

Elektromos kockázatok

ĀA tömbházépítési előírások engedélyezték alumínium vezetékhálózatok létesítését 1960 és 1980 között

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom